Historijski trenutak: VAR iduće sedmice debitira u Ligi prvaka

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

ODLUČENO U RIMU Sudije su sretne, ali sistem još nije savršen

Iako je prvobitno najavljen za sljedeću sezonu

Iako je prvobitno najavljena za sljedeću sezonu, videotehnologija (VAR) će se zbog pritiska javnosti u Ligi prvaka koristiti već početkom ovosezonske osmine finala.

– Sudije su sretne što se VAR koristi jer je naša ideja da ih podržimo i pomognemo im minimizirati pogreške. Namjera je ukloniti jasne i očite greške jer VAR ne može zamijeniti sudiju. Ne želimo uništiti duh nogometa – rekao je glavni koordinator projekta Roberto Roseti (Rosetti) u Rimu.

On je potom predstavio i najavio promjene.

– Prije nekoliko godina bilo je kontroverzi oko postignutih golova kada su nogometaši bili dva metra u ofsajdu, ali danas je takva situacija nemoguća. Još postoje pojedine kontroverzne odluke, ali VAR je novi projekt i još se usavršava –  rekao je Roseti.

Istakao je kako se sistem svakodnevno nadograđuje.

– Radimo na postizanju jednakosti prosudbe, čak i ako je ujednačenost utopijska vizija. Tačnost je važnija od brzine. Stanka za reakciju i pregled spornih situacija u prosjeku traje 68, a bez pregleda 35 sekundi. To je prihvatljivo vrijeme jer, ako pomaže da se donese poštena odluka, možemo istrpjeti nekoliko sekundi više da bi pravda bila zadovoljena – rekao je italijanski nogometni sudija.

Upozorio je kako će se sankcionirati treneri i igrači budu li htjeli diktirati korištenje VAR-a.

 

– Svaki igrač bit će sankcioniran bude li se pozivao na VAR. Isto vrijedi i za igrače koji pokušavaju ometati sudiju tokom pregleda spornog trenutka – zaključio je Roseti.

Historijski debi VAR-a u Ligi prvaka očekuje se iduće sedmice na utakmicama Rome i Porta te Mančester junajteda i Pariz Sen Žermena.

Dnevni avaz