IKC “SABAH” IZ NIJMEGENA: Ručak za sirijske izbjeglice u Holandiji

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Bošnjaci okupljeni oko IKC “Sabah” iz Nijmegena ponovo su se solidarisali sa izbijeglicama iz Sirije i Iraka koji žive u ovom gradu i za njih po drugi put proteklog vikenda organizovali ručak.

Ovim humanim gestom Bošnjaci su pokazali da nisu zaboravili sličnu situaciju kroz koju su prolazili u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu. Akcija se sprovodi u saradnji sa marokanskim džematom koji je ustupio svoje prostorije i kuhare koji su vični kuhanju hrane koja godi izbjeglicama iz Sirije i Iraka. Hranu i sve ostalo obezbijedili su članovi IKC “Sabah” iz Nijmegena, a pored ovoga, uporedo se za ove ljude vodi i akcija prikupljanja odjeće, obuće, lijekova i sredstava za higijenu odnosno svega onoga što je potrebno ljudima u nevolji.
– U ovom gtradu živi oko 3.500 izbjeglica porijeklom iz Sirije i Iraka. Smješteni su u zajedničkom kampu i u ovoj našoj akciji do sada smo ugostili 400 ljudi, a želja nam je da ugostimo sve izbjeglise sa tih prostora. Zato ovom prilikom pozivam i druge bh. građane u Holandiji da nam se priključe, kako bi ovim unesrećenim ljudima uljepšali bar jedan dan u mjesecu i vratili nadu u bolje sutra. Otvorimo srca i nikad ne zaboravimo da smo ne tako davno i mi prošli ovaj put koji oni sada prolaze. Osim ove pomoći IKC “Sabah” za ove ljude svakog petka obezbjeđuje i prevoz za organizovano klanjanje džume namaza. Sve su to vanredni troškovi koje trebamo podmoriti. Za nesmetano odvijanje akcije mjesečno nam treba oko 150 eura, izjavio je Edin Kerić, predsjednik IKC „Sabah” Nijmegen.
Rukovdstvo IKC “Sabah” se zahvaljuje svim dosadašnjim donatorima koji su pomogli realizaciju ove akcije, potom svim volonterima koji su radili na njenoj realizaciji i koristi priliku da pozove sve bh građene u Holandiji i dijaspori da se priključe ovoj akciji.
Svi oni koji žele dati svoj doprinos ovoj humanoj i vrijednoj akciji svoje priloge mogu uplatiti na žiro račun:
ICC “Sabah” Nijmegen
NL93INGB0004795675
sa naznakom: donacija za ručak izbjeglica

Tekst priredio: bhreporter

Preuzeto od:

BHDINFODESK – BIRMINGHAM

Namik Alimajstorović