Kako bez muke pripremiti prostor za pečenje najukusnijih prazničnih kolača

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Prednovogodišnje vrijeme u decembru je, između ostalog, vrijeme kada vršimo generalno čišćenje kuće, kako bi naš dom bio čist i mirisan na početku Nove godine. To je i vrijeme pečenja kolača i slastica, a domaćice najbolje znaju kakva je gnjavaža čišćenje pećnice.

Stoga vam donosimo nekoliko savjeta i načina kako da očistite pećnicu bez muke. Uz dobro sredstvo za čišćenje najbrže i najučinkovitije ćete ukloniti ozbiljne masnoće i neželjenu prljavštinu iz vaše pećnice. Potrebno je slijediti upute na proizvodu. Ne zaboravite nositi gumene rukavice i otvoriti prozor kako bi prostoriju za vrijeme čišćenja prozračili.

Neke pećnice imaju funkciju samočišćenja, te provjerite priručnik. Ukoliko imate takvu pećnicu, jako ste sretni. Naime, takve pećnice mogu se zagrijati na super visokoj temperaturi, pretvarajući hranu u pepeo. Sve što trebate uraditi jeste pomesti dno pećnice u koju je pao pepeo. To je pomalo prljav posao, ali ipak daleko lakši od ribanja masnoće.

Ekološka varijanta čišćenja je pasta od sode bikarbone i sirćeta. Najbolji način korištenja sode bikarbone za čišćenje pećnice je miješanje sa sirćetom. Pomiješajte oko pola šoljice sode bikarbone s tri kašike sirćeta i napravite pastu. Uz gumene rukavice pastu namažite s unutrašnje strane pećnice. Rešetke izvadite van i posebno ih premažite, ali ispod stavite novine. Ostavite da djeluje sat vremena, a možete ostaviti i cijeli dan. Ponovno stavite rukavice i vlažnom krpom uklonite svu pastu i isperite – ostat će samo čista pećnica bez hemikalija.

Za čišćenje vam mogu poslužiti i tablete za pranje suđa u perilici. Ako one mogu da peru prljave lonce i tave, zašto ne bi mogle očistiti i vašu pećnicu. Umočite donju polovicu tablete u čašu tople vode i utrljajte je preko nakupljene masnoće. Odmah ćete primijetiti kako se raspada. Kad ste zadovoljni rezultatima, pomoću krpe i tople vode uklonite ostatke.

Jedan od načina je i parno čišćenje pećnice. Napunite posudu s vodom, izrežite dva limuna i stavite ih u vodu. Zatim posudu stavite u pećnicu i postavite temperaturu na oko 250°C. Nakon otprilike sat vremena, isključite pećnicu i ostavite da se ohladi dok ne bude sigurno da možete dovršiti čišćenje. Stavite rukavice i obrišite unutrašnjost pećnice krpom i toplom vodom jer će stvorena para omekšati masnoću i zagorene ostatke i lakše ćete ih ukloniti. Za stvarno prljava područja, ribajte sa spužvicom.

Izvor: Faktor.ba