Kako će Greif „pojasniti“ laži o broju ubijenih u genocidu u Srebrenici

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

“Grobnica u Sandićima bila je prva grobnica za čiju su nam lokaciju podatke dali pripadnici policije RS”.

Piše: A. Hadžić

Fotosi: Ahmet Bajrić-Blicko

Ništa, ama, baš, ništa, niti za naučnu javnost, a ni za preživjele žrtve gnocida u Srebrenici,  ne znači  najavljeno „pojašnjenje“ izraelskog historičara Gideona Greifa, koji, broj žrtava genocida u Srebrenici, sa prethodnih „do 3.900 „ kako to stoji u prošlogodišnjem banjalučkom Izvještaju o događajima u Srebrenici, sada, spašavajući svoju „naučnu reputaciju“, pokušava povećati  na „oko 8.000“.

Dodikov historičar, opet  je pogrešno „izračunao“, odnosno podastro nove laži o broju ubijenih u genocidu i, svoj naučni ugled, dodatno srozao.

Ozbiljni svjetski istraživači zločina Holokausta i genocida, zasigurno još nisu dali posljednju riječ o naučnoj prevari vezanoj za broj ubijenih u genocidu u Srebrenici, na koju je svoj potpis stavio Gideon Greif.

Dok čekamo najavljeno Greifovo „pojašnjenje“, arhivi kao najautentičniji svjedoci određenih događaja i pojava, podsjetili su nas na događaj iz 2004. godine i trenutke kada je predsjednik Kancelarije za traženje nestalih RS-a Milan Bogdanić, predsjedniku  Komisije za traženje nestalih BiH Amoru Mašoviću predao Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula  1995. godine na koji je pečat stavila tadašnja Vlada entiteta RS.

Izvještaj je Amoru Mašoviću uručen na tek otkopanoj grobnici u Sandićima, koja se nalazila neposredno ispod asfaltnog puta koji od Konjević Polja vodi prema Bratuncu i dalje prema Srebrenici.

„To je bilo vrijeme dosta korektne saradnje sa Kancelarijom iz Banje Luke. Grobnica u Sandićima bila je prva grobnica za čiju su nam lokaciju podatke dali pripadnici policije RS.

Ako me sjećanje ne vara, u njoj je bilo do dvadesetak   prilično očuvanih tijela muškaraca, koji su strijeljani u koloni dok su se kretali magistralnim putem, i čija su tijela, nakon strijeljanja samo popadala u jedan izbetonirani kanal, nekoliko metara ispod puta.

Kasnije je, prema informacijama policije, dovezeno nekoliko kamiona zemlje i nabacano na ta tijela.

Sjećam se da je taj dan ovu grobnicu posjetio i bivši visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown, kao i neki oficiri SFOR-a, ali i drugi predstavnici međunarodne zajednice u BiH“, prisjetio se u razgovoru za politicki.ba nekadašnji direktor Instituta za traženje nestalih BiH Amor Mašović.

Izvještaj koji je Bogdanić tih dana predao Mašoviću sadržavao je mnoge detalje vezane za počinjeni genocid u Srebrenici, kao i dotad utvrđeni broj od 8.372 ubijena civila Srebrenice, što u potpunosti demantira broj o kome govori izraelski naučnik Gideon Greif.

Fotografije koje donosimo, a koje je prilikom predaje Izvještaja  Amoru Mašoviću sačinio naš  fotoreporter Ahmet Bajrić Blicko, pored ostalog, pokazuju i stravične slike iz dubine same grobnice.

Politički.ba