Kako je i uz čiju pomoć zločinac Novak Đukić pobjegao u Srbiju

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Almasa Hadžić

Sve one koji su zaboravili, važno je podsjeti kako je presuđeni ratni zločinac, ubica koji je naredio ispaljivanje granate s Ozrena, koja je, 25. maja 1995. godine, na tuzlanskoj Kapiji ubila 71 mladića i djevojaku i ranila njih još više od 150, bijegom u Srbiju izbjegao pravdu za zločin koji je počinio.

Đukića je, naime, 2009. godine, Sud Bosne i Hercegovine osudio na zatvorsku kaznu od 25 godina, koja je, godinu dana kasnije,  potvrđena rješenjem Apelacionog vijeća Suda BiH.

Vjeće Apelacionog odjeljenja Odjela za ratne zločine Suda BiH je, 17. juna 2014. godine, otpremilo pismeni otpravak presude Novaku Đukiću, po kome se, djelomično uvažava njegova žalbu u odnosu na pravnu kvalifikaciju djela za koje je osuđen, zbog čega mu je kazna smanjena na 20 godina zatvora, a on istoga dana pušten iz pritvora  bez određivanja mjera zabrane i uz vraćanje ličnih dokumenata.

Na slobodi je Đukić trebao ostati do 21. februara 2014. godine za kada je bila zakazana statusna konferencija u njegovom slučaju, na kojoj se isti trebao pojaviti.

Da će Đukić poštovati odredbe sudskog rješenja koje mu je dostavljeno, naravno, javno je garantirao i njegov advokat Duško Tomić iz Bijeljine, koji je, kako je tada prenijela Anadolu Agency,  najavio i Đukićevu želju da dođe u Tuzlu i, bajagi, pokloni se žrtvama na Kapiji, saopćavajući pritom da je Đukić tog dana postao „potpuno slobodan čovjek“, kao i da isti, pored bosanskog, ima i srbijansko državljanstvo.

Odmah po izlasku iz pritvora, Đukić je otputovao u Banju Luku, vidio se nakratko sa porodicom i, kako se kasnije saznalo, odmah pobjegao u Srbiju.

Tomić je Đukićev bijeg u Srbiju pravdao navodnom potrebom za njegovim liječenjem, što, naravno, nije bilo tačno, jer je njegov bijeg od pravde, očigledno, bio precizno isplaniran.

Važno je bilo da se Đukić dokopa slobode bar na jedan dan, a sve drugo, pripremili su njegovi „prijatelji po službenoj dužnosti“ u Banjoj Luci.

Zločinac Novak Đukić danas mirno živi u Srbiji, tačnije u Beogradu, takozvanoj „sigurnoj kući“ mnogih osuđenih i neosuđenih ratnih zločinaca iz protekle agresije na BiH.

Politički.ba