Kiša na jugoistoku zemlje, Kanbera pod dimom

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Blaga kiša pala je danas u jugoistočnom obalskom području Australije, koji je zahvaćen velikim požarima, ali je kvalitet zraka u glavnom gradu Kanberi i dalje na opasnom nivou zbog dima.

Javne galerije, muzeji, parkovi, poslovni prostori i univerziteti u Kanberi su zatvoreni, a pojedini letovi otkazani. Zrak u glavnom gradu Australije trenutno je najzagađeniji u svijetu, prema podacima agencije Air Visual.

Vlasti su zatražile od građana da ostanu u zatvorenom, pošto je indeks zagađenosti u gradskom centru jutros dostigao 1.400. Svaka vrijednost iznad 200 smatra se opasnom.

Više od 140 požara bukti u Južnom Velsu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Više od 140 požara bukti u Južnom Velsu Foto: (AFP)

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je odgovorno za koordiniranje akcija u slučaju prirodnih katastrofa, poručilo je svojim radnicima da ostanu kod kuće u narednih 48 sati zbog lošeg kvaliteta zraka. Izuzetak su službenici čiji je rad od suštinskog značaja.

Više od 140 požara bukti u državi Novi Južni Vels, ali su svi na najnižem nivou po stepenu opasnosti, prenijela je agencija DPA.

Kiša je donijela određeno olakšanje vatrogascima, ali pljuskovi nisu bili dovoljni da ugase velika žarišta. Dvije osobe nestale su tokom vikenda u požarima u ovoj državi.

U Viktoriji, državi gdje su nestale četiri osobe, danas bukti više od 40 požara.

Dnevni avaz