Ako primijetite da dijete sporije raste obratite se pedijatru

Visina već od malih nogu može biti veliki kompleks za dijete – ako je za glavu niži od vršnjaka. I zato treba na vrijeme reagirati i djetetu omogućiti da raste normalno. Nasljedni faktor nije samo pod utjecajem visine oba roditelja, nego i ostalih bliskih srodnika. Na to utječu najbliži rođaci u horizontalnoj ravni, kao i oni u prošlim generacijama.

Česte greške

Nije rijetkost da relativno visoki roditelji imaju dijete iznenađujuće niskog rasta. U predškolskom uzrastu dijete prosječno raste šest centimetara za jednu godinu. Ako je rast manji od pet centimetara, to je već razlog za brigu. Za brigu je i ako visoki roditelji primijete da imaju nisku djecu.

Rast djeteta nije isključivo briga roditelja. Takva ispitivanja brižljivo se obavljaju u predškolskim dispanzerima – od samog rođenja do završetka rasta. Roditelji često griješe kada vjeruju da će njihovo nisko dijete izrasti u pubertetu. Moraju znati da se 80 posto tjelesne visine dostigne prije puberteta. Uzroci niskog rasta su brojni - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Uzroci niskog rasta su brojni FOTO: ILUSTRACIJA

Ako primijete da im dijete sporije raste, roditelji bi se trebali obratiti pedijatru. On će uporediti njegovu visinu sa standardnom krivuljom rasta. Ukoliko je dijete sasvim zdravo, a visina mu je niža od prosjeka ali u granicama normale, onda se nakon šest mjeseci vrši još jedno ispitivanje. Njime se utvrđuje da li raste normalnom brzinom.

Ako je ispod donje granice normale, ispitivanje će izvršiti pedijatrijski endokrinolog. Uzroci niskog rasta su brojni. Pored detaljnog pregleda i hormonske terapije, procjenjuju se i koštana zrelost, kod djevojčica po potrebi i kariotip (analiza hromozoma), kao i lučenje hormona rasta.

Na stranu učenje i pamet, napredak djeteta zaista se ogleda u njegovoj odjeći i obući. Svaki mališan za godinu treba prerasti svoje pantalone, a cipele mu trebaju postati male. Ukoliko se to ne desi, njegov rast je usporen.

Ako se uz to ispoljavaju i drugi zdravstveni poremećaji – glavobolje, naglo povećanje dioptrije, hronični proljevi, osjetni gubitak težine, a da za to ne postoji jasan razlog – to je znak za liječnika.

Dječaci

–  Rođenje – 50,5 centimetara

– 3 mjeseca – 61,1

– 6 mjeseci – 67,8

– 9 mjeseci – 72,3

– 1 godina – 76,1

– 2 godine – 85,6

– 3 godine – 94,9

Djevojčice

– Rođenje – 49,9 centimetara

– 3 mjeseca – 60,2

– 6 mjeseci – 66,6

– 9 mjeseci – 71,1

– 1 godina – 75

– 2 godine – 84,5

– 3 godine – 93,9

Dnevni avaz