Svi su poludili za danskom dijetom: Traje 13 dana, gubi se do 10 kila

Danska dijeta koja traje 13 dana namijenjena je za detoksikaciju organizma, ali i za mršavljenje. Ovom dijetom možete izgubiti do 10 kilograma za manje od dvije nedjelje, ali samo ako se pridržavate jelovnika jer ako pogriješite opet se morate vratiti na prvi dan dijete.

Danska dijeta naziva se još i danska bolnička dijeta. Temelji se na posebno strogim pravilima i ograničenjima zahvaljujući kojima se gube neželjeni kilogrami, ali i poboljšava rad metabolizma i smanjuje celulit.

Ključ uspjeha danske dijete je značajno smanjenje konzumiranja masti i ugljikohidrata i nizak dnevni unos kalorija od oko 600 kcal. Dijeta zabranjuje krompir, šećer, tjesteninu i proizvode od žitarica, a preporučuje umjerenu konzumaciju jaja, mesa, salata, ribe i kafe.

Dijeta traje tačno 13 dana, ni manje ni više i kao što je napomenuto mora se pratiti kako je napisano, bez varanja. Ako ste izdržali celu dijetu do kraja, ne bi trebalo da je ponavljate sledeće 2 godine. 

Strogo je zabranjena konzumacija alkohola i gaziranih pića.  Kafu možete zameniti čajem. Moguće je promijeniti redosljed ručka i večere, ali ne možet se mijenjati redosljed dana.

Jelovnik

Prvi dan

Doručak: šolja crne kafe i jedna kocka šećera

Ručak: kuhani špinat uz dva tvrdo kuhana jaja i jedan paradajzVečera: veća šnicla (od 200-230 grama) uz zelenu salatu začinjenu maslinovim uljem i limunom

Drugi dan

Doručak: isto kao i prethodnog dana

Ručak: šunka (1 kriška) i 2 dl jogurtaVečera: veći mesni odrezak (isto kao i prethodni dan)

Treći dan

Doručak: kafa i kocka šećera i komad tosta

Ručak: tvrdo kuhana jaja (2 kom), šunka (jedan komad), zelena salataVečera: jedan srednji celer (kuhan), paradajz i neko voće po izboru

Četvrti dan

Doručak: isto kao treći dan

Ručak: litar svježe cijeđenog soka, 2 decilitre jogurta

Večera: jedna izrendana mrkva, kuhano jaje, 25 grama mladog sira

Peti dan

Doručak: veća mrkva, izrendana i prelivena limunovim sokom

Ručak: kuhana riba do 230 grama, prelivena limunovim sokom i s malom količinom maslaca

Večera: veća šnicla, kuhani celer, zelena salata

Šesti dan

Doručak: crna kafa, šećer u kocki i komad tosta

Ručak: izrendana veća šargarepa i dva kuhana jajeta

Večera: pola pileta pečenog na ražnju bez kožice i salata

Sedmi dan

Doručak: biljni čaj bez šećera

Ručak: preskače se, znači bez ručka

Večera: jedna jagnjeća krmenadla na žaru, sezonsko voće

Osmi dan

Doručak: kafa sa šećerom i tost

Ručak: kriška šunke, dva tvrdo kuhana jajeta i salataVečera: celer (kuhani), paradajz i jedna voćka

Deveti dan

Doručak: šolja crne kafe i šećer u kocki

Ručak: veća kriška šunke i 2 dl jogurtaVečera: veći komad mesa, salata i voćka po izboru

Deseti dan

Doručak: tost, kafa i kocka šećera

Ručak: kuhano jaje (2 komada), šunka (kriška) i salataVečera: kuhani celer, paradajz i voće po izboru

Jedanaesti dan

Doručak: crna kafa, šećer u kocki, tost

Ručak: litar sveže cijeđenog soka, 2 decilitra jogurta

Večera: tvrdo kuhano jaje, izrendana šargarepa, mladi sir 25 grama

Dvanaesti dan

Doručak: veća izrendana šargarepa prelivena limunovim sokom

Ručak: kuhana riba (komad do 230 grama) prelivena limunovim sokom i malo maslaca

Večera: komad mesa, kuhani celer i zelena salata

Trinaesti dan

Doručak: tost, kafa, šećer

Ručak: kuhano jaje (2 kom) i veća izrendana mrkva

Večera: pola pileta pečenog na žaru (sa skinutom kožicom), salata.

Dnevni avaz