Iako nam se čini da nema velike razlike, pravilnim čuvanjem svježih plodova možemo im dodati još tri do sedam dana dužeg trajanja.
Naime, većina ljudi čuva svježe voće i povrće u plastičnim kesama, nesvjesni da im time skraćuju rok trajanja te ih izlažu ponekad štetnom utjecaju plastike, piše mbg.
Postoje održiviji načini spremanja hrane – kako bi im produžili svježinu i na taj način spriječili bacanje hrane.
Evo nekoliko jednostavnih smjernica za skladištenje proizvoda bez plastike:
– Jabuke: čuvajte u staklenoj zdjeli ili ladici od frižidera bez omota i vrećica.
– Rikula: stavite je u frižider u vlažnu platnenu vrećicu ili ručnik ili u ladicu frižidera.
– Šparoge: obrežite drvenaste krajeve i stabljike stavite u teglu s vodom.
– Avokado: čuvajte na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u frižider.
– Banane: čuvajte na šanku, dalje od proizvoda osjetljivih na etilen poput jabuka i krompira.
– Bosiljak: obrežite krajeve stabljike i spremite u teglu s vodom na pultu. Stabljikama će niknuti korijenje nakon nekoliko dana, a možete ih čak i presaditi u vrt.
– Cvekla: stavite je u frižider u vlažnu platnenu vrećicu ili ručnik.
– Paprika: spremite je u frižider u staklenoj zdjelici.
– Bobičasto voće: stavite ga u frižider u staklenu posudu. Nemojte ga prati dok ne bude spremno za upotrebu.
– Kineski kupus: stavite u frižider u vlažnu platnenu vrećicu ili bez zamotavanja u ladicu.
– Brokula: ostavite je frižideru u ladicu bez omota.
– Prokulice: stavite ih u frižider u platnenu vrećicu ili u ladicu.
– Kelj: ostavite ga u frižider u ladicu.
– Kupus: stavite ga u frižider u ladicu.
– Mrkve: odvojite od zelenog korijenja te stavite u hermetički zatvorenu posudu ili u staklenku vode s korijenjem usmjerenim prema dolje. Zelenilo se može kompostirati ili prenamijeniti u pesto.
– Karfiol: stavite u frižider u ladicu.
– Celer: stavite u frižider u ladicu.
– Blitva: stavite u frižider u vlažnu platnenu vrećicu ili u ladicu.
– Citrusi: stavite u staklenu zdjelicu i u frižider.
– Kukuruz: ostavite u ljusci u ladici frižidera.
– Krastavac: bez omota čuvajte u ladici.
– Patlidžan: bez omota pohranite u ladici.
– Smokve: stavite u frižider u jednom sloju na tanjir.
– BIjeli luk: čuvajte na pultu.
– Grožđe: spremite bez omota u staklenu zdjelu u frižider.
– Mahune: Stavite u frižider u vlažnu platnenu vrećicu.
– Začini (osim bosiljka): Stavite u frižider u vlažnu platnenu vrećicu.
– Kivi: pohranite na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u ladicu frižidera.
– Prsa:zamotajte u vlažnu platnenu vrećicu ili ručnik i stavite u ladicu. Stabljike se mogu obrezati i sačuvati.
– Zelena salata: hladite cijele glavice u vlažnoj platnenoj vrećici ili ručniku. Sjeckane ili razdvojene listove čuvajte u staklenim spremnicima u frižideru.
-Dinja: čuvajte na pultu dok ne sazri, a zatim stavite u frižider.
– Gljive: stavite u frižider u staklenu posudu.
– Luk: čuvati na pultu.
– Kruške: čuvajte na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u ladicu frižidera.
– Ananas: čuvajte na pultu dok ne sazri – kad lahko možete izvući list. Zatim odmah pojedite ili narežite na kriške i stavite u frižider u posudu.
– Nar: spremite na pult ili uklonite sjemenke i stavite ih u frižider u staklenku.
– Krompir: čuvajte na tamnom i prozračnom mjestu.
– Rotkvice: Odvojite zelenilo od korijena. Isperite rotkvicu i stavite u frižider u staklenku vode. Mijenjajte vodu svakih nekoliko dana.
– Mladi luk: stavite u staklenku vode i držite na pultu.
– Špinat: zamotajte u vlažnu platnenu vrećicu ili stavite u ladicu od frižidera.