Voda je idealan sportski teren

Ovo je idealno vrijeme ukoliko želite provjeriti da li je vaše dijete zainteresirano za neki od vodenih sportova. Dobro je da mladi probaju što više različitih pokreta, a plivanje upravo to omogućava.

Fizičke vježbe u vodi odlične su za razvoj djeteta u ranim godinama, počevši već od vrtića. No, ne zaboravite da u vodi vladaju drugačiji zakoni fizike. Prije svega, tijelo u vodi ima manju relativnu težinu nego na tlu.

Zbog plutanja tijela, opterećenje na kičmu je manje, a i sile na ekstremitete u vodi su drugačije nego na suhom, pa se tijelo spontano adaptira tim drugačijim pokretima i postaje motorički spretnije.

Da bi se tijelo uravnotežilo, časovima gimnastike ili plesa (gdje je izuzetno bitan balans), treniranjem borilačkih vještina (gdje se podjednako vježbaju i lijeva i desna strana) ili plivanjem, sprečava se slabljenje rijetko korištenih grupa mišća i teškoće s koštano-zglobnim sistemom kasnije u životu.

Koje su glavne prednosti vodenih sportova za djecu?

– Manje opterećuju kičmu;

– Za pokrete se istovremeno aktiviraju velike grupe mišića, što je vrlo pogodno za predškolsko dijete zbog kompletnosti kretanja;

– Razvijaju kardiovaskularni sistem (pogotovo kod dugotrajnije neprekinute aktivnosti);

– Razvijaju centre za termoregulaciju (da li ste ikada vidjeli plivača kojem je hladno?).

Dnevni avaz