Lipovači određen pritvor zbog mogućeg uticaja na svjedoke i uznemirenja javnosti

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Lipovača i Gluhalić, osumnjičeni za zloupotrebu položaja ili ovlasti u slučaju rekonstrukcije Sportsko-rekreacionog centra STENS, prebačeni su u Kazneno-popravni zavod (KPZ) Luke u Bihaću. Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Bihaću Fikret Hodžić sinoć je prihvatio prijedlog Kantonalnog tužilaštva u Bihaću i odredio jednomjesečni pritvor premijeru Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdiji Lipovači i vlasniku poduzeća Agra Alenu Gluhaliću.

Lipovača i Gluhalić, osumnjičeni za zloupotrebu položaja ili ovlasti u slučaju rekonstrukcije Sportsko-rekreacionog centra STENS, prebačeni su u Kazneno-popravni zavod (KPZ) Luke u Bihaću.

Tužilaštvo je za Lipovaču tražilo pritvor zbog mogućnosti bijega, uticaja na svjedoke i uznemirenja javnosti. Smatrajući prijedlog djelimično osnovanim, sudija za prethodni postupak je tako odredio pritvor za Lipovaču po osnovu dviju tačaka.

– Sudija za prethodni postupak je procijenio da postoji bojazan da bi osumnjičeni svojim boravkom na slobodi mogao ometati tok krivičnog postupka i istrage, na način što bi uticao na svjedoke, koji se trebaju saslušati u ovom krivičnom postupku, kao i da bi njegovim puštanjem moglo doći do uznemirenja javnosti – kazala je novinarima predsjednica Kantonalnog suda Fata Nadarević.

Po njenim riječima, za treću tačku, odnosno mogućnost bijega, Kantonalni sud je odlučio da ne postoji razlog za određivanje mjere pritvora, iz razloga što je Hamdija Lipovača državljanin BiH, ovdje obnaša visoku funkciju i ima porodicu, zbog čega Sud smatra da ne postoji mogućnost da bi on se služio bijegom radi izbjegavanja krivičnog postupka.

Prema osumnjičenom Alenu Gluhaliću pritvor je određen u cijelosti po zahtjevu Tužilaštva USK-a, zbog mogućeg uticaja na svjedoke. Advokati Lipovače i Gluhalića danas će uložiti žalbu na odluku Kantonalnog suda, a o njoj će odlučivati vijeće, koje čine troje sudija.

Nadarević je dodala da kada je pritvorski spis u pitanju, on ima načelo hitnosti i po toj žalbi će se odmah postupati.

 

bhreporter/Fena