– Želim zahvaliti Vladi Kantona Sarajevo na podršci projektu, te kompaniji Visiot i Ahmedu Suljiću koji su besplatno kreirali aplikaciju. Iza nas je više od godinu dana rada na provjeri podataka, fotografisanju lokacija, doradi postojeće baze i vjerujem da je ovo važan iskorak ka odavanju poštovanja svakoj žrtvi genocida koja je ukopana u Potočarima – poručio je koordinator projekta Salihović.

U sklopu projekta svoj doprinos su dali mladi profesionalci iz Srebrenice uključujući Lamiju Salihović, Ajlu Avdić, Mevliju Bećirović, Ahmedina Đozića, Redžepa Ustića i Adisa Smajića.

– Projekt “Gdje su” je stvorio okvir u kojem pokazujemo koliko mladi ljudi iz lokalne zajednice mogu pomoći u istraživačkom radu i provedbi projekata u okviru Memorijalnog centra. Važno je da kao institucija prepoznajemo kapacitete lokalne sredine, damo mladim priliku da se obrazuju i osposobljavaju. To je važna poruka u borbi protiv rezultata genocida na ovim područjima. Ponosan sam na članove i članice tima koji su danonoćno radile kako bismo ovaj važan i odgovoran posao priveli kraju – dodao je Salihović.

Info-stanica u mezarju će osigurati lakši pronalazak mjesta ukopa za sve posjetioce i članove porodica žrtava genocida. Također, kroz online pristup i pristup fotografijama lokaliteta, Memorijalni centar je želio učiniti bližim nišane i mezarje članovima porodica žrtava širom svijeta koji nisu u mogućnosti da dođu u Srebrenicu.

– U razgovoru s porodicama, često čujemo kako neko samo želi da prouči fatihu, vidi nišan još jednom i ime svojih voljenih. Učinili smo da oni budu bliži jedni drugima. To je ono što naš rad i posao u instituciji čini vrijednim i posebnim – dodao je Salihović, saopćio je MC Srebrenica.