05/12/2024 0:48
Search
Close this search box.

Možete se otrovati: Ove namirnice NE SMIJETE podgrijavati!

S obzirom na to da se podgrijavanjem nekih namirnica oslobađaju otrovi koje potom pojedemo posljedice po nas mogu biti veoma loše.

Mnogi zaboravljaju slušati upozorenja nutricionista o tome koje se namirnice nipošto ne bi smjele podgrijavati. S obzirom na to da se podgrijavanjem nekih namirnica oslobađaju otrovi koje potom pojedemo posljedice po nas mogu biti veoma loše. Donosimo vam popis najopasnijih namirnica, piše “Dnevno.hr”.

Špinat, repa, celer, cikla i mrkva obiluju nitratima. Pod utjecajem mikroorganizama i grijanja nitrati razvijaju štetne i kancerogene spojeve.

Gljive obiluju proteinima. No, ako ih pogrijavate promijenit će svoju nutricionističku vrijednost i naštetiti vam. Gljive ne smijete podgrijavati na temperaturi većoj od 70°C

Krumpir je otrovan kada se podgrijava jer gubi svoje nutritivne vrijednosti.

Vjerovali ili ne, najzdraviji krumpir je ohlađen i kuhan.

Meso podgrijavanjem mijenja sastav proteina. Također zbog izloženosti visokoj temperaturi postaje toksično.

Mliječne proizvode, školjke ili jaja ne smijete pogrijavati.

Rižu ne smijete podgrijavati. Skuhanu rižu spremite u hladnjak, a nakon toga je prokuhajte.

bhreporter/Haber

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.