– Ovo je prilika da i u slobodno vrijeme damo dodatni doprinos i da ukažemo na potrebu inkluzije i radnog angažovanja osoba s invaliditetom. Svi zaslužuju priliku da rade i da sami, u skladu sa svojim mogućnostima, privrjeđuju sebi, svojoj porodici, ali i cijelom društvu – kazao je premijer Halilagić.

Objekat je otvorilo Udruženje “Zmajevo srce” na čijem je čelu Omer Isović. Trenutno zapošljava sedam osoba, a moguće je da se taj broj poveća.

– Prošle godine smo pokrenuli projekat socijalizacije osoba s Downovim sindromom i drugim invaliditetima, koji su radili u kafićima. Tako se javila želja kod roditelja da djeca koja su osposobljena za kuhare i konobare da imaju priliku da rade. Tako je sve krenulo, a od otvaranja u subotu imamo veliku podršku – kaže Isović.

On je iskazao zahvalnost građanima Tuzle, ali i brojnim institucijama koje su u startu prepoznale važnost ovog projekta.

– Osobe s Downovim sindromom mogu raditi na velikom broju radnih mjesta. Zbog osobina koje posjeduju, izrazito su vedre i emotivno tople osobe, vrlo društvene i spremne na komunikaciju te se često se zapošljavaju u uslužnim djelatnostima. Jedan od poslova na koji se zapošljavaju osobe s Down sindromom, a koji je posljednjih godina “u trendu”, jeste upravo posao konobara. U ovom poslu pomenute osobine osoba s Down sindromom najbolje dolaze do izražaja. Na radno mjesto uvijek donose svoj entuzijazam, pouzdanost i predanost poslu, a same osobe dobivaju osjećaj smisla i jednake mogućnosti kao i svi drugi ljudi u zajednici. Zbog toga svi imamo mnogo razloga da podržimo ovaj i doprinesemo buđenju drugih sličnih projekata – kazao je premijer Halilagić.

U pomenutom kafiću jučer je u znak podrške kafe služio ministar za boračka pitanja u Vladi TK Zoran Blagojević, a kako su nam rekli u Udruženju “Zmajevo srce”, vrlo brzo će na istom mjestu volontirati i premijer i drugi ministri.