Radi se o moderno opremljenom objektu straže, renoviranom uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, u skladu s preporukama programa “Žene, mir i sigurnost”, koji će omogućiti lakše obavljanje zadaća na poligonu, ali i daljnji razvoj Centra za borbenu obuku OSBiH na Manjači.

Dosadašnjim projektima, Ujedinjeno Kraljevstvo je osiguralo nabavku inovativne opreme poput automatiziranih meta za bojevo gađanje, vježbovnog mobilnog sela za urbanu borbu i pametnog videonadzora te omogućilo profesionalnu obuku instruktora. To će pružiti veću sigurnost i realističniju obuku pripadnica i pripadnika OSBiH te pomoći OSBiH da bolje primijene program “Žene, mir i sigurnost” u svoje vježbe i operacije. Projekt sanacije i rekonstrukcije, kao i stručni nadzor, uradili su inženjeri građevinske službe Oružanih snaga BiH.

Uz ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, prezentaciji su prisustvovali zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić, britanski ambasador u BiH Nj.E. Matthew Field, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Senad Mašović, zamjenik načelnika ZŠ general-bojnik Gojko Knežević, generalni inspektor MOBiH brigadni general Mirsad Ahmić, zapovjednica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, pomoćnici ministra odbrane BiH i članovi generalskog kora OSBiH te članovi Parlamentarne skupštine BiH i predstavnici partnerskih organizacija.

Uvjete službe učiniti privlačnim

U prigodnom obraćanju, ministar Podžić je istaknuo dugogodišnju pomoć koju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pruža Oružanim snagama BiH, kako na prijemu i školovanju mladih kadrova i podršci u razvoju vojnog saniteta, tako i uvođenju nekih novih sposobnosti i metoda rada.

– Integrirajući principe programa “Žene, mir i sigurnost” pravo rodne ravnopravnosti obavezno je u svim vidovima prijema, školovanja i napredovanja u radnoj vojnoj službi, uključujući otvorenost svih organizacionih mjesta, uvjete rada, sudjelovanja u obuci, vježbama, misijama i drugim aktivnostima u BiH i inozemstvu – istaknuo je ministar Podžić i dodao:

– Današnjim događajem želimo osigurati da infrastruktura OSBiH bude još bolje prilagođena i ženama i muškarcima, kao i da uvjeti službe budu privlačni građanima i građankama BiH, kako bi se prijavili u Oružane snage.

– Ujedinjeno Kraljevstvo je ponosno na naše dugoročno partnerstvo s Oružanim snagama BiH na primjeni načela “Žene, mir i sigurnost” – rekao je tim povodom ambasador Field i dodao:

– Danas otvaramo prvi vojni objekt renoviran i opremljen po standardima rodne ravnopravnosti. Objekt pruža jednake uvjete za obavljanje dužnosti i ženama i muškarcima, koji su na službi ovdje na Manjači. Uskoro nastavljamo s renoviranjem ključnih objekata OS BiH, koji će doprinijeti harmonizaciji s NATO-om, ispunjavanju standarda rodne ravnopravnosti te povećati operativnu učinkovitost.

Cilj je povećanje broja žena u OSBiH

Načelnik ZŠ OSBiH, general Mašović u svome je obraćanju napomenuo da je cilj ovakvih projekata povećanje broja žena u Oružanim snagama BiH.

– Infrastrukturni projekti poboljšanja uvjeta života i rada za žene i muškarce na našim lokacijama jedan su od preduvjeta zadržavanja pripadnica i pripadnika OS BiH u vojnoj službi, ali su također i uvjet prijama i povećanja broja žena u OS BiH u svim kategorijama, kao i osiguranja jednakih mogućnosti u karijeri – konstatirao je general Mašović.

Zapovjednica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha ovom prilikom je istaknula:

– Ovaj projekt svjedoči o kontinuiranom opredjeljenju Ministarstva obrane da žene ostvare punu i aktivnu ulogu u svim društvenim sferama. On podcrtava i koliko je važno da se glas žena čuje u pitanjima mira i sigurnosti, i predstavlja još jedan korak za sve u Oružanim snagama ka uspjehu zasnovanom na zaslugama.

U OSBiH danas služi 770 žena, koje čine 8,2 posto ukupnog personala OS BiH. Uz podršku Britanske ambasade u BiH, načelnik ZS OSBiH je pristupio Mreži načelnika stožera oružanih snaga “Žene, mir i sigurnost” 2018. godine, kako bi se u odbrambeni sistem unijele praktične promjene koje proizilaze iz UN rezolucije 1325 i NATO programa “Žene, mir i sigurnost”. Već 2020. godine uspješno je završena Rodna analiza, kojom su definirani pravci djelovanja i konkretne zadaće kako bi se uspješno integrirala načela programa “Žene, mir i sigurnost” u OSBiH i poboljšali standardi rodne ravnopravnosti, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.