Bunkeri preuređeni u luksuzne stanove: Sigurni i od smaka svijeta!

„Survival Condo“ nudi bunkere preuređene u luksuzne stanove u kojima je moguće dočekati smak svijeta. Riječ je o dobro osiguranim mjestima u bivšoj raketnoj bazi koje mogu izdržati nuklearni napad, prirodnu ili bilo koju drugu katastrofu.

Udari vjetra

Betonski zidovi u bunkerima debeli su oko tri metra te mogu odoljeti udarima vjetra od 225 kilometara na sat, dok ulaz sprečavaju čelična vrata teška osam tona. Cijeli objekt nalazi se ispod zemlje, ima 14 spratova, a tačna lokacija je – tajna.

Luksuzni stanovi preuređeni su u nekadašnjem raketnom silosu koji je izgrađen šezdesetih godina prošlog stoljeća, a u kojem su se čuvale interkontinentalne balističke rakete SM-65 Atlas.

Preuređen raketni silos - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Umjesto monumentalnih raketa ovdje se mogu naći uređene spavaće sobe, kuhinje s kupaonicom, ali i neke zajedničke prostorije za kraćenje vremena u slučaju apokalipse – poput sobe s bilijarom, kinodvorane, teretane ili bazena.

Korist zajednici

„Survival Condo“ nudi tri vrste mogućeg smještaja u stanovima od 85 do 330 kvadratnih metara, a za koje treba izdvojiti od 1,5 do 4,5 miliona dolara.Međutim, novac nije jedini preduvjet za kupovinu neobične nekretnine. Vlasnici žele prodati bunkere osobama različitih zanimanja čija bi znanja u slučaju smaka svijeta bila od velike koristi cijeloj zajednici.

Dnevni avaz