Crne brojke bilježe SAD, Francuska i Njemačka

Nove crne brojke zaraženih i umrlih od koronavirusa, neke i rekordne, bilježe jutros Sjedinjene Američke DržaveFrancuska i Njemačka. Broj umrlih od koronavirusa u SAD premašio je 4.000, odnosno udvostručio se u tri dana, pokazuju brojke koje objavljuje Univerzitet “Johns Hopkins”.

Sjedinjene Države daleko su ispred svih drugih u svijetu prema broju zabilježenih slučajeva Covida-19 (189.618).

Francuska zabilježila najsmrtonosniji dan  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Francuska je zabilježila najsmrtonosniji dan od početka pandemije, objavljeno je sinoć. U toj zemlji je u 24 sata umrlo 499 ljudi te je sada u Francuskoj ukupan broj smrtnih slučajeva 3.523.

Broj pacijenata koji trebaju intenzivno liječenje, također je narastao za više od 450 ljudi, a ukupno je u bolnicama skoro 23.000 ljudi, od kojih se neki bore za život. Više od trećine pacijenata u intenzivnoj njezi mlađe je od 60 godina. 

Raste broj oboljelih u Njemačkoj - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Njemački Institut “Robert Koch” objavio je jutros da ima ukupno 5.453 nova slučaja zaraze i 149 novih smrti.

U Njemačkoj je trenutno 67.366 zaraženih i 732 umrlih.

Stručnjaci s epidemiološkog Instituta “Robert Koch” objavili su predviđanja prema kojima će smrtnost zaraženih koronavirusom u Njemačkoj porasti.

– Mi već sada imamo slučajeve gdje je epidemija zahvatila staračke domove i domove za njegu. I zato, nažalost, moramo računati s tim da će broj umrlih porasti – rekao je Lothar Viler (Wieler), direktor Instituta, na čije se procjene oslanja njemačka vlada.

Dnevni avaz