Evropska unija otvara granice 1. jula: Ulaz zabranjen Amerikancima, Rusima i Brazilcima

Zemlje Evropske unije, koje užurbano oživljavaju svoju ekonomiju i ponovno otvaraju granice nakon mjeseci ograničenja zbog koronavirusa, spremne su spriječiti Amerikance da uđu na teritoriju EU jer Sjedinjene Američke Države nisu uspjele kontrolirati širenje zaraze, navodi se u nacrtu popisa prihvatljivih putnika u koji je uvid imao Njujork Tajms.

Ta lista američke putnike stavlja u kategoriju sa putnicima iz Rusije i Brazila kao nepoželjne, prenosi Fena. 

Zabrana bi, navode, bila snažan udarac američkom prestižu u svijetu i predsjedniku Donaldu Trampu (Trump). U Sjedinjenim Državama ima više od 2,3 miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa i više od 120.000 umrlih, što je više nego bilo u kojoj drugoj državi u svijetu.

Putnici iz Sjedinjenih Američkih Država i ostatka svijeta su od sredine marta isključeni iz posjeta Evropskoj uniji - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Evropska unija trenutno razmatra dva popisa prihvatljivih posjetitelja na temelju načina na koji zemlje napreduju u zaustavljanju pandemije koronavirusa. Obje liste uključuju Kinu, kao i zemlje u razvoju poput Ugande, Kube i Vijetnama. 

Oba popisa isključuju Sjedinjene Države i druge zemlje koje se zbog širenja virusa smatraju previše rizičnim.

Putnici iz Sjedinjenih Američkih Država i ostatka svijeta su od sredine marta isključeni iz posjeta Evropskoj uniji, uz nekoliko izuzetaka, uglavnom za repatrijacije ili “primarna putovanja”.

Sada se konačna odluka o ponovnom otvaranju granica očekuje početkom sljedeće sedmice, prije nego što se EU ponovno otvori 1. jula.

Dnevni avaz