FK Sarajevo podnijelo prijavu za pokušaj ubistva Muhameda Džakmića u Mostaru

SKANDAL Obratili se nadležnom Tužilaštvu

Podnijeli smo krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca, kaže Senad Bilić, član uprave bordo kluba

 

Kako “Dnevni avaz” saznaje, Fudbalski klub Sarajevo podnio je krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru zbog pokušaja ubistva pomoćnog trenera Muhameda Džakmića, koji je povrijeđen nakon utakmice Pod Bijelim brijegom (Zrinjski – Sarajevo 2:2).

Krivično djelo

– Kako smo i najavili odmah poslije utakmice, podnijeli smo krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca zbog krivičnog djela pokušaj ubistva – kaže član Upravnog odbora kluba s Koševa Senad Bilić, koji je, inače, sarajevski advokat, te dodaje:

– Nesporno, tu se radilo o pokušaju ubistva, jer kad nekoga gađate flašom ili kamenom u predjelu glave, očito je da imate namjeru da ga lišite života. Naš trener je zadobio tešku tjelesnu povredu potres mozga, još je na bolovanju tako da mi, jednostavno, nismo mogli prijeći preko toga. Ova naša prijava apsolutno nije usmjerena protiv NK Zrinjski niti bilo koga drugog nego upravo protiv te osobe koja je to počinila.

Bilić ističe da je svjestan da je nemoguće kontrolirati sedam-osam hiljada ljudi

– Zatražili smo, također, odgovornost, odnosno da se u istragu uključi i Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno da se pregledaju svi snimci, da se oni izuzmu, jer je za unutrašnju sigurnost odgovorna i zaštitarska agencija s kojom Zrinjski ima ugovor. Od Tužilaštva smo zatražili da pribavi i njihove snimke te da uzme izjave od zaštitara, jer se tačno zna, prije utakmice se pravi plan, koji je zaštitar bio u određenom rejonu, sektoru – govori Bilić.

Dostavljeni videosnimci

Advokat i član Upravnog odbora FK Sarajeva dostavio je Kantonalnom tužilaštvu, kako kaže, i određeni videomaterijal.

– Predali smo i CD-e s nemilim događajima, koje je snimila “Moja TV”, te smo od Tužilaštva zatražili da sasluša sve druge svjedoke do kojih može doći. Da sazna i izvrši uvide, jer se utakmica, znate, snima s više kamera iz različitih pozicija. A tu su i nadzorne kamere pa, eto, da se pokuša utvrditi ko je taj ko je to počinio – kaže Bilić.

 Moraju provesti istragu 

– Svaki građanin u BiH, kad vidi, čuje ili sazna za neko krivično djelo, dužan je da ga prijavi. Znači, Tužilaštvu je dužnost da provede istragu prema našim i dokazima koje pribavi po službenoj dužnosti i, eventuano, kad utvrde ko ga je počinio, da okvalificiraju to krivično djelo i da ga, u saradnji sa MUP-om i ostalim organima gonjenja, optuže – prenosi Bilić.

Dnevni avaz