Parlament BiH odlučio: Održat će se izbori u Mostaru

Delegati Doma naroda Parlamenta BiH većinom glasova na današnjoj sjednici prihvatili su Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Ovim je i zvanično okončana procedura izmjena državnog Izbornog zakona, a kako bi se omogućilo građanima Mostara da nakon 12 godina izađu na izbore.

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Podsjećamo, Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao je Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku koji se odnosi na izbore u Mostaru. Od 35 prisutnih zastupnika 20 je bilo “za”, 9 protiv i 6 suzdržanih.

Usaglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 vijećnika sa šest izbornih jedinica i to tako da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad 7, a Zapad četiri. Sa Gradske liste bira se još 13 vijećnika.

Tokom današnje rasprave, delegat Zlatko Miletić (nezavisni) kazao je da ima jako ozbiljnih zamjerki na ovaj zakon.

– Ovo je prilika da Čoviću i Izetbegoviću čestitam što su došli do rješenja, bez obzira na sadržaj. Nadam se da će se izbori do kraja ove godine izbori i desiti. Molim vas da imate u vidu da u ove pregovore je trebalo da uključite predstavnike srpskog naroda, a kak ne bi imali problema u budućnosti. Oni iz RS se Srba u Mostaru sjete povremeno, zato Vas molim da kad budemo radili na izradi Statuta grada Mostara da vodite računa o svima, da svi imaju jednaka prava – poručio je Miletić.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić (SNSD) kazao je da 20 godina nakon Dejtona Srbi se bore za konstituvnost u pojedinim kantonima.

– Predlažemo identične zaključke kako je to urađeno u Predstavničkom domu, a u zakjljučcima tražimo da se svi narodi izbore za konstitutivnost. Te da se o tome vodi računa nakon izbora. Dom naroda preporučuju da se u proces donošenja novog Statuta uključe predstavnici Srba, a kako bi se ostvarila ravnopravnost. Također Dom naroda smatra da skupštine kantona usvoje izmjene ustava – pojasnio je Špirić.

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Delegat Denis Bećirović (SDP) kazao je da je protiv ovog rješenja koje se predlaže za Mostar.

– Nije dobro rješenja da ovakva pitanja rješavaju dvije političke stranke. Protiv sam i političkog sadržaja i smjera kretanja. Ovo nije kretanje prema vrijednostima EU i budućem članstvu u NATO-u. Mostar pripada svim građanima tog grada. Svaki dobronamjeran političar teži ravnopravnosti svih u Mostaru, ali to se ne može parcijalno rješavati. Treba zaštiti prava Srba u Mostaru, kao i svih naroda na teritoriji BiH – istakao je Bećirović.

Dodao je da je ovakav koncept udaljio BiH od demokratskog društva.

– Morat ćemo tražiti balans između nacionalnog i građanskog i ovakvim stvarima trebalo je razgovarati u institucijama BiH, a ne na razgovorima između stranaka. Jedan od predstavnika međunarodne zajednice kazao je da je ovo praznik demokratije, ja mislim da ovo nema veze s demokratijom – poručio je Bećirović.

Potpredsjednik Doma naroda Dragan Čović (HDZ) kazao je da je činjenica da se mi možemo nadmudrivati oko uređenja u BiH, ali osnov je Ustav BiH.

– Njime je definirana BiH, a to je zajednica tri konstitutivna naroda koja su ravnopravna. Na tragu toga je i ovaj prijedlog. Usvajanjem ovog omogučit ćemo da se izbori u Mostaru održe, nastojat ćemo da ćemo idući tjedan imati usvojen i budžet. Osobno mislim da sličan ili isti način treba primjeniti u svim općinama i gradovima u BiH. Nadmudrivanje treba da prestane, a imali smo različite pokušaje da donosimo i zakona na nivou FBiH. Ovo je izalazak iz svega toga i da zaštitimo interese tri konstutivna naroda – naglasio je Čović.

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Dodao je da će ovo omogućiti razvoj grada Mostara.

– Uvjeren sam da ćemo naći odraz multietničnosti u Mostaru u punini, imamo izgleda za tako nešto, ali rijetke su sredine kao Mostar. Volio bi da u Tuzli imamo minimalne i maksimalne kvote, Tuzla je samo kao primjer. Time ćemo ohrabriti da tamo ostaju i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i da žive zajedno u skladu sa Ustavom BiH. Ne mogu prešutiti izmjene Izbornog zakona, a ja ću i dalje raditi da Mostar bude moderan grad. Mislim i da će prijedlog kolege Špirića u dogledno vrijeme biti realiziran – zaključio je Čović.

Delegat Denis Bećirović poručio je Čoviću da kad bilo u kojem kontekstu pominje grad Tuzlu, da to čini s poštovanjem jer za to ima razloga.

– Pogledajte popis stanovništva, a uočit ćete da Tuzla je drugi ili treči grad po broju Hrvata. Uočit ćete da u jedan ili dva procenta isti broj kao i prije rata, a pogledajte koliko je Bošnjaka tamo gdje je vladao HDZ – poručio je Bećirović.

Čović je odgovorio da je Tuzlu pomenuo kao primjer.

– Poštujem želju da se održi ovo što vi govorite, ali spomenut ću da nemate niti jednog Hrvata na funkciji u obrazovanju… Praktičan primjer dovoljno govori kakvu politiku vodi Tuzla na općinskom nivou, to treba pogledati i šutiti – naglasio je Čović.

Delegat Bećirović poručio je da treba razlikovati gradsku i kantonalnu vlast.

– To što nema na kantonalnom nivou to se obratite koalicionom partneru, a u gradskoj itekako ima. Ali vaš problem je što su oni u SDP-u, a ne HDZ-u. Nemojte pominjati tamu i ostavite Tuzlu na miru – poručio je Bećirović.

Za ispravku krivog navoda javio se delegat Amir Fazlić (SDA).

– Neke konstantacije ne stoje. Moglo bi se naći primjera da se neke stvari poprave oko vlade, a imamo i presuda Ustavnog suda. Cijeli Tuzlanski kanton primjer je dobrih odnosa Bošnjaka i Hrvata – istakao je Fazlić.

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Delegat Bariša Čolak (HDZ) kazao je da se javio da ispravi krivi navod delegata Bećirovića.

– Pola Hrvata nema u toj županiji, to je prema popisu – poručio je Čolak.

Delegatkinja Marina Pendeš (HDZ) referirala se na izjave delegata Bećirovića.

– Ja dolazim iz mjesta gdje vlada HDZ i tamo nema neobnovljenih kuća Bošnjaka. A brojke su jasne, pogledajte koliko je bilo Hrvata prije rata i koliko ih je sad, a licimjerno je da vi to govorite i predlažete zakon o negiranju genocida – poručila je Pendeš.

Potpredsjednik Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović (SDA) kazao je da ovo nije savršeno rješenje.

– Bilo je i boljih, ali čekali smo 12 godina. Nisam bio optimista ali postigli smo rješenje i mislim da za Mostar zadugo neće biti idealnog rješenja, ali pomicat ćemo se naprijed. Nadam se da ćemo jednog dana imati direktan izbor gradonačelnika i da nam neće trebati ni kvote. Zato vas pozivam da ovo rješenje usvojimo. Volio bi da nam ne trebaju kvote. Lično ću se angažirati da uvedemo kvote svuda – poručio je Izetbegović.

Delegatkinja Lidija Bradara (HDZ) kazala je da se radi o dobroj tačci dnevnog reda.

– Vlast proističe iz naroda i pripada narodu i sretna sam da će građani Mostara imati to pravo ponovo. Apeliram da učinimo da općina Travnik postane grad. Predložit ći u zaključak da se zadužuje Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku pripremi izmjene i dopune Izbornog zakona za Travnik – istakla je Bradara.

Dnevni avaz