Velikoj Britaniji prijeti “cunami pacijenata”: Svaki četvrti ljekar u samoizolaciji

Upravnik Kraljevskog ljekarskog koledža Endrju Godar (Andrew Goddard) izjavio je da se svaki četvrti ljekar u zdravstvenom sistemu Velike Britanije nalazi u samoizolaciji ili je zaražen koronavirusom.

Godar je rekao da su jedinice intenzivne njege u nekim bolnicama dostigle svoj limit, prenosi “The Guardian”. Istaknuo je, međutim, da većina ljekara koji su u kućnoj samoizolaciji, nije nužno i zaražena koronavirusom.

Britanska vlada našla  se na udaru kritika zbog nedostatka zaštitne opreme za zdravstvene radnike koji liječe oboljele od koronavirusa. Kako se navodi, medicinskim tehničarima nedostaju maske, zaštita za oči, kao i druga osnovna medicinska sredstva.

Vlada na udaru kritika zbog nedostatka zaštitne opreme za zdravstvene radnike - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Izvršni direktor Nacionalne službe za zdravlje u Velikoj Britaniji Kris Hopson (Chris) upozorio je da u narednim danima može doći do općeg kolapsa bolnica u Londonu zbog koronavirusa, istaknuvši da im prijeti “cunami pacijenata”.

– Medicinske ustanove su prebukirane pacijentima koji su ozbiljno bolesni. Brine broj inficiranih koji stiže u kratkom vremenskom roku i kako su u teškom stanju. Bukvalno dolaze u talasima – rekao je Hopson u razgovoru za BBC Radio 4.

Ujedinjeno Kraljevstvo proći će dobro ako epidemiju koronavirusa završi sa manje od 20.000 mrtvih, rekao je Stiven Povis (Steven Powis), direktor Nacionalne zdravstvene službe.

On je na konferenciji za novinare u vladi rekao da u Londonu još nisu popunjene sve jedinice intenzivne njege, a da zdravstvene službe pripremaju više objekata za prijem pacijenata u kritičnom stanju, prenosi Reuters.

Dnevni avaz