Apple mora platiti 234 miliona dolara zbog krađe patenta

Kompanija Apple će morati platiti 234 miliona dolara fondaciji Wisconsin Alumni Researdc Foundation (WARF) nakon što je izgubila bitku na sudu koja se tiče patenta.

Riječ je o patentu povezanim sa izumom koji povećava brzinu i efikasnost kompjuterskog procesuiranja. Iako je kazna velika, ona je ipak mnogo manja od one koja se predviđala, a to je čak 862 miliona dolara.

“Ovo je slučaj u kojem su pobijedili mukotrpan rad načih univerzitetskih istraživača i integritet patentiranja i licenciranja otkrića”, izjavio je direktor WARF-a Carl Gulbrandsen.

“Porota je prepoznala o čemu se radi, a odluka je odlična vijest za izumitelje”, dodao je Gulbrandsen.

Sud je ustanovo da su Appleovi sistemi dizajna procesora A7, A8 i A8X bazirani na patentima WARF-a, a afera obuhvata iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plusi i nekoliko modela iPada.

“Vjerovali smo da je naša tehnologija ispred vremena. Gotovo dva desetljeća smo pokušavali predvidjeti kako kompjuteri danas trebaju raditi. Naš tim je uložio 11 godina rada da riješi ovaj problem”, rekao je istraživač Gurindar Sohi sa Univerziteta Wisconsin.

Međutim, Apple će se žaliti na presudu.

“Iako nakon ovakvih presuda obično dolaze žalbe, mi se nadamo da ćemo nastaviti raditi s Appleom kako bismo zajedno riješili ovaj problem te izgradili jaču vuzu između naše dvije institucije”, završio je Gulbrandsen.

 

bhreporter/klix.ba