Facebook i Instagram messenger dobili Vanish mode

Facebook je za WhatsApp već najavio i pripremio nestajuće poruke, a u ovom mjesecu počeo je testirati takvu funkciju u Sjedinjenim Američkim Državama za Messenger, dok će uskoro to početi i za Instagram.

Dakle, na svim platformama uvodi se mogućnost koja bi mogla biti zanimljiva korisnicima, posebno mlađima. Tako nešto proslavilo je Snapchat i Facebook već nekoliko godina “koketira” sa svojom iverzijom slanja poruka koje nestanu nakon što su pročitane.

Mogućnost će se objediniti pod imenom Vanish Mode, a za razliku od WhatsAppa, poruke neće nestati nakon sedam dana nego će korisnik imati mogućnost slati ih na način da one nestanu čim ih druga druga strana vidi te zatvori chat prozor. Također, treba znati da ovo vrijedi samo za razgovore “jedan na jedan”, ne i na one grupne.

Uz to, Vanish Mode se ne odnosi samo na tekstualne poruke već na apsolutno sve koje bi bile poslane, od fotografija, stickera, emoji poruka, glasovnih… Ukratko, zanimljiv novitet dolazi u svim oblicima koji se tiču komunikacije na Messengeru i Instagramu.

Poznato je da mlađa populacija jako voli Snapchat, baš zato što im nudi privatnost i kao da je stvoren za njihov način komunikacije. Posebno se to odnosi na školarce koji u nestajućim porukama imaju ono što su starije generacije imale sa slanjem papirića na kojima bi pisale razne (privatne) stvari. Samo, na Snapchatu i uskoro Vanish Modeu Messengera i Instagrama, niko treći ne može “zaviriti” u razgovor.

Samim tim, Facebook bi možda mogao uskoro preokrenuti stvari u svoju korist pa prekinuti negativni trend odlaska populacije mlađe od 18 godina s njegove glavne i najveće platforme. Uz to, Messenger i Instagram bi mogli postati popularnije mjesto za obavljanje razgovora, što trenutno i nije slučaj…

NOOB.BA