Hakeri provalili u 100 banaka i ukrali milijardu dolara

Oko 100 banaka i finansijskih institucija širom svijeta napadnuto je u neočekivanoj hakerskoj krađi, podaci su najnovijeg izvještaja.

Firma za sigurnost računara Kaspersky Lab tvrdi da je u ovim napadima, koji su počeli još 2013. godine, te su još uvijek u toku, ukradeno milijardu dolara.

Hakerska banda u kojoj su državljani Rusije, Ukrajine i Kine odgvorna je za ovaj napad pokazala je istraga na kojoj je radio Kaspersky zajedno sa Inerpolom i Europolom.

Prema njegovim tvrdnjama napadi su se dogodili u 30 zemalja, uključujući i zemlje i finansijske kompanije u Njemačkoj, Rusiji, SAD-u, Kini, Ukrajini i Kanadi.

Kaspersky također ističe da su metode ove bande zapravo nešto novo u hakerskim krađama, gdje ustvari korisnici kradu novac direktno od banaka izbjegavajući krajnje korisnike.

Banda je koristila kompjuterske viruse kako bi zarazila mreže kompanija uključujući i videonadzor koji bi mogao snimiti sve što se dešavalo na ekranima korisnika.

Kaspersky tvrdi da je svaka krađa banke trajala između dva i četiri mjeseca i svakog puta bi bivalo ukradeno blizu 10 miliona dolara.

“Ovo je vrlo profesionalna krađa”, kazao je prvi sigurnosni istraživač Kaspersky laboratorije Sergey Golovanov.

bhreporter/klix.ba