Huawei zbog sankcija više ulaže u domaći tehnološki sektor

Kineski tehnološki div Huawei Technologies kupio je udjele u domaćim proizvođačima poluprovodnika i drugim tehnološkim kompanijama kako bi pod pritiskom američkih sankcija ojačao svoj lanac snabdijevanja.

Kompanija je u aprilu prošle godine osnovala Habo Investments, koji je od avgusta te godine do danas potpisao 17 sporazuma o kupovini udjela u kineskim tehnološkim kompanijama, prema javno dostupnim dokumentima.

Odjel za investicije uspostavljen je kao odgovor na ono što je Huaweijev rotacijski predsjednik Guo Ping prošle sedmice nazvao američkom “supresijom”, sve strožijimm ograničenjima koja su im blokirala nabavku čipova u inostranstvu i de facto im onemogućila da ih sami proizvode.

Američki pritisak i domaće ambicije

Kompanija se našla u žiži pogoršanih američko-kineskih odnosa, suočivši se s tvrdnjama kabineta američkog predsjednika Donalda Trumpa da bi Peking mogao koristiti njenu opremu za špijuniranje. Huawei ih uporno demantuje.

Pojačana Huaweijeva ulaganja vremenski su se poklopila i s nastojanjima vlade u Pekingu da ojača domaći sektor poluprovodnika, koji još uvijek zaostaje za vodećim proizvođačima čipova, poput SAD-a, Južne Koreje i Tajvana.

U Huaweiju nisu željeli komentirati poslovanje odjela za ulaganja.

Habo Investment uglavnom je do sada ulagao u novoosnovane inovativne kompanije vezane za čipove, od kojih je nekoliko postalo dijelom Huaweijovog lanca snabdijevanja.

Vertilite je tako osnovan 2015. godine a izrađuje VCSEL senzore koji u kamerama podupiru tehnologiju prepoznavanja lica. Huawei je u njega uložio prošle godine.

U Vertiliteu nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da komentarišu informaciju o Huaweijevom ulaganju ali jedan je njihov investitor izjavio da se njegovi senzori koriste u brojnim Huaweijevim telefonima.

Sektor u razvoju

– Većina tih tvrtki mali su igrači iz niše, jako dobri u svom poslu ali ne nužno globalno konkurentni”, objašnjava Ivan Platonov – koji prati kineski sektor čipova za istraživačku kompaniju EqualOcean.

Primjer je Shoulder Electronics, proizvođač RF filtera koji omogućuju bežične komunikacije, ali još nisu kompatibilni s telefonima pripremljenim za mobilne mreže nove generacije 5G.

Glasnogovornik te kompanije u koju je Huaweijev Habo uložio u januaru ove godine, nije bio dostupan u ponedjeljak nakon završetka radnog vremena, navodi Reuters.

Huawei je ove godine uložio i u 3Peak, proizvođača analogno-digitalnih konvertora (ADC) koji se koriste u baznim stanicama mobilnih mreža.

U tom tržišnom segmentu dominiraju američke kompanije, a 3Peak je u prošloj godini ostvario svega 43,99 miliona dolara prihoda, navodi se u prospektu objavljenom prije uvrštenja u kotaciju Šangajske berze.

U 3Peaku nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev da komentarišu tu informaciju.

U planu i autonomna vozila?

Haboov proizvodni program uključuje i kompanije izvan telekomunikacija, temeljnog dijela Huaweijevog poslovanja. Ulaganja u kompanije za proizvodnju čipova, sirovina i baterija signaliziraju ambiciju Huaweija da se okuša i na području autonomnih automobila, špekuliše Reuters.

Krajem avgusta Habo je zaključio i ulaganje u Open Source China, kompaniju sa sjedištem u Shenzhenu koja stoji iza Gitee, kineskog rivala američkoj platformi za kodiranje GitHub.

U Giteeju nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju Huaweijevo ulaganje.

Nova ulaganja označavaju promjenu taktike, budući da je Huawei donedavno više ulagao u strane kompanije. Tako su 2013. godine kupili Calopiju, kompaniju sa sjedištem u belgijskom Gentu, specijaliziranu za istraživanja na području fotonike.

U 2014. kupili su britanskog proizvođača čipova za umrežavanje uređaja na internetu Neul, podsjeća Reuters.

Noob.ba