Izumljen pametni toalet koji prepoznaje korisnike po njihovom analnom otvoru

Njihov izum objavljen je u magazinu Nature Biomedical Engineering. Kako navode, svrha ovog pametnog toaleta je zdravstvene prirode, prenosi Men’s Health.

Naime, toalet je opremljen senzorima koji pomažu korisnicima pri otkrivanju bolesti. Ti senzori mogu uočiti niz markera u uzorcima urina i stolice, uključujući i nekoliko vrsta raka. Ovaj pametni toalet analizira urin pomoću fizikalne i molekularne analize, dok se stolica analizira kroz njene fizičke karakteristike.

“Naš koncept datira još od prije 15 godina. Kada bih predstavio ovu ideju, ljudi bi se smijali jer je pomalo čudna”, kazao je Sanjiv Gambhir, autor projekta izrade pametnog toaleta.

Gambhir poredi pametni toalet sa ostalim pametnim uređajima koji su već popularni i široko u upotrebi, uključujući fitness tragače poput Apple Watcha ili Fitbita.

“Svi koriste toalet, što povećava vrijednost ovog uređaja koji pomaže pri ranom otkrivanju bolesti”, ističe Gambhir.

Da bi korisnici dobili najtačnije i najkorisnije zdravstvene podatke, sve povratne informacije koje pametni toalet daje su individualizirane.

“Morali smo osigurati da se toalet može prilagođavati među korisnicima. Da bismo to učinili, napravili smo polugu za ispiranje koja očitava otiske prstiju”, kaže Gambhir.

Međutim, tim istraživača je otišao mnogo dalje te u pametni toalet ugradio visoko sofisticiranu tehnologiju prepoznavanja analnog otvora.

“Znamo da izgleda čudno, ali kako se ispostavilo, vaš analni otvor je jedinstven”, kaže Gambhir.

Ono što je dodatna prednost ovog uređaja jeste što ne morate instalirati potpuno novi toalet u svom kupatilu. Pametni senzori mogu se pričvrstiti na običnu WC školjsku.

Klix.ba