Kineske kompanije demonstriraju moć: Mount Everest pokriven 5G signalom

Huawei i China Mobile postavili su mobilnu mrežu pete generacije (5G) na vrh svijet, doslovno. Naime, stanica koja odašilje signal jest na Mount Everestu ili na 6500 metara nadmorske visine.

Time su dvije kineske kompanije samo željele demonstrirati svu moć nove tehnologije, koja je poprilično otporna i na ekstremne uvjete kakvi vladaju na takvim visinama. No, ta stanica nije jedina, jedna se nalazi na 5800 metara, dok je druga na 5300 metara.

Na taj način se pruža potpuna pokrivenost 5G signalom Mount Everesta na sjevernom grebenu, ali i pokrivenost na samom vrhu. Riječ je o 8840 metara nadmorske visine i brzina koja se “hvata” jest 1Gbps!

– Huawei čvrsto vjeruje da tehnologija znači učiniti svijet boljim mjestom. Ljepota Mount Everesta može se prikazati putem video zapisa visoke rezolucije 5G i VR iskustva, koji također pruža daljnji uvid planinarima, naučnicima i drugim stručnjacima za prirodu i sve oko nje. Historijska institucija na Mount Everestu još jednom dokazuje da tehnologija 5G harmonično povezuje čovječanstvo i Zemlju- piše u Huaweijevom saopćenju za javnost.

Takve riječi su podržane i od strane China Mobile, naravno, koji je reklamirao 5G projekt na Mount Everestu kao “ne samo još jedan ekstremni izazov u zoni isključenja u ljudskom život”, već i kao nešto što je “postavilo solidne temelje za kasniji razvoj 5G pametnog turizma i 5G komunikacije za naučno istraživanje.”

Dakle, situacija s američkim sankcijama ne uspijeva se negativno odraziti na Huawei. Jest, njegovo poslovanje naišlo je na prepreke, rast je usporen, ali i dalje se bilježi. Ukratko, nikakvog pada nema, kineski tehnološki gigant suvereno korača prema naprijed i potvrđuje svoju moć.

Upravo to je ono što se u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i zemljama saveznicima, može itekako zabrinuti.

NOOB