Koliko koronavirus preživljava na ekranu mobilnih telefona?

Naučnici australske nacionalne istraživačke organizacije CSIRO, objavili su studiju u kojoj opisuju rezultate svojih istraživanja o preživljavanju SARS-CoV-2 na glatkim površinama poput ekrana pametnih telefona, metalnih površina i papirnog novca.

U studiji objavljenoj u časopisu Virology Journal, naučnici otkrivaju da virus koji uzrokuje COVID-19 bolest može ostati održiv do 28 dana, iako u vrlo kontrolisanom okruženju. Pod istim uslovima, virus gripe ostaje zarazan samo 17 dana.

– Ova otkrića pokazuju da SARS-CoV-2 može ostati zarazan znatno duži vremenski period nego što se općenito smatralo mogućim -, zaključuje studija.

Iako ovo ukazuje na važnost čišćenja i dezinfekcije telefona i drugih površina, treba naglasiti da se testiranje provodilo na konstantnoj temperaturi od 20 stepeni Celzijusa i to u mračnim uslovima kako bi se negirali učinci UV svjetlosti, što je daleko od stvarnih uslova u kojima svakodnevno živimo.

U eksperimentu se također nije koristila svježa sluznica – obično prisutna u virusima na površinama – koja sadrži bijele stanice i antitijela.

– Po mom mišljenju zarazni virusi će trajati samo satima u sluzi na površini, a ne danima – rekao je profesor Sveučilišta Cardiff Ron Eccles.

Prema britanskom Centru za kontrolu bolesti (CDC), smatra se da širenje s dodirnih površina nije uobičajen način širenja COVID-19. Umjesto toga, najčešći vektori su respiratorne kapljice koje nastaju kašljanjem ili kihanjem. Nove smjernice također sugerišu da se može prenositi i zračnim putem u “slabo prozračenim i zatvorenim prostorima koji su često uključivali aktivnosti koje su uzrokovale jače disanje, poput pjevanja ili vježbanja”.

Ukratko rečeno, bilo bi dobro da svoj telefon koji svakodnevno prislanjate na lice dok razgovarate redovno čistite i dezinficirate, ali se ne trebate previše plašiti zaraze koronavirusom, pogotovo ako ga jedini koristite, jer ćete se puno lakše zaraziti od kihanja, kašljanja, šmrcanja i bliskog disanja drugih ljudi, kao što već, vjerujemo, dobro znate.

NOOB.BA