Kuvajćani zainteresovani za inovaciju: Banjalučanin izumio neprobušivu automobilsku gumu

Elektromašinski inžinjer iz Banje Luke, Zdravko Bosnić bavi se naukom i izumima dugi niz godina. Za svoja djela i inovacije dobio je mnoga priznanja, koja je, kako kaže odavno prestao i da broji.

Njegov posljednji izum, automobilska neprobušiva guma, osvojio je zlatnu medalju na takmičenju u Kuvajtu, a na nedavnom sajmu u Parizu pripala mu je bronzana medalja.

– Guma koja se sama obnavlja odlično je prihvaćena u svijetu, dok za nju u BiH još uvijek niko i ne zna. Kuvajćani su mi čak tražili da im prodam recept za pravljenje ove gume, ali još uvijek nismo sve dogovorili. Nadam se da će se ta saradnja zaista i ostvariti – kaže za Faktor.ba Bosnić.

Polutečna emulzija

Ova posebna guma bi se u slučaju bušenja oštrim predmetom, sama, bez zaustavljanja automobila, automatski popravila.

– Unutrašnja guma se mora preurediti, tako da ukoliko je oštar predmet probuši ona se automatski potpuno brzo oporavi, odnosno nastala rupa se sama zatvori. Da bi se to postiglo trebalo je pronaći sredstvo u vidu emulzije, koja će uvijek biti u u polutečnom stanju. Kada ekser ili drugi oštar predmet probuši unutrašnju gumu, ta emulzija djeluje ljepljivo te automatski zatvara rupu i vazduh pod pritiskom ne može da izlazi van gume – objašnjava Bosnić.

Naučnik iz Banje Luke ističe kako je ovaj proces dosta težak, ali izvodiv, te se još može usavršiti. Nada se da bi neko iz BiH mogao prepoznati značaj ove inovacije, jer kako kaže, krizu u državi možemo riješiti jedino naukom, inovacijama i industrijom.

Nedostaje novca

– BiH izdvaja samo 0,02 posto sredstava za inovacije i pronalaske dok se u zemljama Evropske unije izdvaja 3 posto. Kod nas su evidentni problemi finansijske prirode, a država nam nikako ne pomaže. Ja imam veliki broj izuma, mogao bih obezbijediti i mnoga radna mjesta jer su mi potrebni radnici i majstori. Međutim zbog nedostatka finansijskih sredstava to je nemoguće, a ja sam zbog toga uspio do sada realizovati samo desetak izuma – kaže, te dodaje da inovatori na svakom takmičenju u svijetu osvjetlaju obraz, jer se u BiH vrate sa minimalno desetak medalja.

– Zbog toga nas jako boli činjenica da smo na margini i da niko ne prepoznaje značaj naših radova – zaključuje Bosnić.

bhreporter/Faktor