Njemačka Facebooku pomrsila planove za ujedinjavanje komunikacijskih platformi?

Njemački vrhovni sud, Bundesgerichshof, donio je odluku koja bi mogla pomrsiti planove najvećoj društvenoj mreži – Facebooku. Naime, u presudi koja je donesena početkom sedmice, Facebooku je zabranjeno spajanje i dijeljenje korisničkih podataka na svojim platformama (Facebooku, WhatsAppu i Instagramu) jer na taj način zloupotrebljava svoj dominantan položaj na tržištu. Odluka se primjenjuje odmah, a Facebook se na nju može žaliti.

Iako se odluka odnosi samo na područje Njemačke, mogla bi biti prvi korak u donošenju takvih i sličnih presuda na području drugih zemalja članica EU, ali i diljem svijeta. A to bi moglo poremetiti Facebookove planove za ujedinjenje svih svojih komunikacijskih platformi kako bi korisnici “lakše komunicirali međusobno, bez obzira koju aplikaciju koriste”.

Inače, ova odluka njemačkog vrhovnog suda nije neočekivana. Već duže vrijeme traje nastojanje njemačke Savezne agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, da onemogući Facebooku spajanje podataka iz njegovih aplikacija i stvaranje iscrpnih profila korisnika, koji se potom koriste za ciljano oglašavanje. Takva praksa Facebook stavlja u povoljniji položaj u odnosu na druge igrače na tržištu, jer oglašivačima može ponuditi preciznije i time učinkovitije ciljanje.

NOOB