Ovi studenti zaslužuju sve pohvale: Izrađuju štitnike za zdravstvene radnike

Kreativni laboratorij za podsticaj i razvoj poduzetničkih i inovativnih ideja IDEALAB Zenica, koji se nalazi na Mašinskom fakultetu, počeo je s izradom vizira – štitnika za medicinsko osoblje.

Iskoristili mašine

Nakon što je češka kompanija “Prusa Research 3D Printers”, koja se bavi 3D modeliranjem, dizajnirala produkt koji je prijeko potreban medicinskim radnicima u borbi s koronavirusom, IDEALAB je, u saradnji sa predstavnicima Kantonalne bolnice Zenica, pružio sve resurse kako bi ih napravili što više.

– Uspjeli smo da razvijemo vizir koji mogu koristiti medicinski radnici u borbi s koronavirusom – rekao je Mirza Oruč sa Medicinskog fakulteta i dodao da su dobili pomoć i od građana, koji su iskoristili svoje mašine za izradu prozirnog dijela vizira.Najviše im nedostaje 3D printera - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Najviše im nedostaje 3D printera

OBI market donirao je foliju, a Federalno ministarstvo zdravstva specijalni pleksiglas.

Kako nam je rekla dr. Mersiha Mahmić-Kaknjo, specijalista kliničke farmakologije u Kantonalnoj bolnici, ova maska je dodatno sredstvo zaštite, a u ovom trenutku najbolje je ostati kod kuće.

Poziv “mejkerima”

– Ovdje smo 24 sata dnevno kako bismo što veći broj dostavili medicinskom osoblju. Ovim putem pozivam sve “mejkere” i dizajnere da nam se jave i stave svoje resurse na raspolaganje. Trenutno je najveća potreba za 3D printerima, jer je proces veoma spor, printanje traje skoro četiri sata – kaže Belmin Hinović, student.

Bez serijske proizvodnje

– Startali smo od jednog probnog 3D printera, a u ovom trenutku ih radi pet, dok u narednim danima čekamo još nekoliko njih koji su locirani u ZDK. Problem je što ne možemo imati serijsku proizvodnju – kaže Oruč.

Dnevni avaz