U Beču izložba o robotici i umjetnoj inteligenciji

Tehnološki napredak u svijetu odvija se ubrzano, kompjuteri komponuju simfonije i upravljaju tramvajima. Roboti i umjetna inteligencija su našli svoj put i u naše domove. O potencijalu i rizicima njihove upotrebe se još uvijek veoma malo zna.

Interaktivna i multimedijalna izložba “Umjetna inteligencija?” u Tehničkom muzeju u Beču pojašnjava jednu od najvećih tema 21. stoljeća. Posjetiocima predstavlja utopije i histerije vezane uz humanoidne robote i umjetnu inteligenciju i potiče na diskurs o tome u koje svrhe će se ova inovativna tehnologija u budućnosti koristiti te u kojoj mjeri se čovječanstvo može osloniti na robote.

– Robotika i umjetna inteligencija utiču na sva područja naših života, a ubuduće će to činiti još više. Novi alati i saznanja umjetne inteligencije podržavaju nas u borbi protiv klimatske krize – objasnila je austrijska ministrica za zaštitu klime Leonore Gewessler pri otvorenju izložbe. Postavlja se pitanje, kako iskoristiti robote i autonomne sisteme u današnjem vremenu velikih društvenih i tehnoloških promjena.
Na pet spratova muzeja predstavljena je interakcija mašina i čovjeka, način funkcionisanja umjetne inteligencije te kako ona mijenja našu svakodnevnicu. Istražen je potencijal kao i mogućnosti koje se nude za oblasti mobilnosti i razvoja grada.

Neki od izložbenih predmeta su desetorostruko uvećan “mozak od stakla” koji pokazuje protok informacija u ljudskom mozgu, moderni robot “Cruzr” kao i njegovi preci iz 18. vijeka te ikonični prikaz neuronske mreže – jedinstven u svijetu.
Izložba je nastala u saradnji muzeja sa Austrijskim ministarstvom za zaštitu klime, okoliša, energije, mobilnosti, inovacije i tehnologije ostaje otvorena do ljeta 2022. godine, saopćio je Eurocomm-PR.