Nelson: Vlasti u BiH imaju premalo interesa za rješavanje problema korupcije

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

“Današnje potpisivanje memoranduma predstavlja značajan korak u borbi pritiv korupcije u BiH.

Korupcija je rak za demokratiju.

Ona ugrožava građane i blokira evropske težnje Bosne i Hercegovine.

Vlasti u BiH imaju premalo interesa za rješavanje problema korupcije i stoga pozdravljam rješenost v.d. premijera Bašića i njegove vlade o osnivanju novog ureda za borbu protiv korupcije u ZDK.

Kroz našu podršku, kao model, koristi ćemo kao model Ureda za brobu protiv korupcije Kantona Sarajevo, kojeg vodi dr. Erduan Kafedžić.

Pomoć SAD bit že uslovljena političkom podorškom vlade u smislu davanja slobode ovom uredu da učinkovito identificira i spriječi korupciju zajedno s policijom i kantonalnim tužiocima“, poručio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson.

On je, u video poruci, emitiranoj povodom potpisivanja odluke o otvaranju Ureda za borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona.

Dogovor o tome potpisali su direktor Ured za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Stephen Glaser i vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić.

Oni su danas potpisali Memoranduma o razumijevanju, saopćeno je iz ambasade.

“Današnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju predstavlja značajan korak naprijed u borbi protiv korupcije u BiH.

Ovaj sporazum omogućit će ambasadi da pruži širok spektar pomoći, uključujući mentorstvo u odgovorima na korupciju, tehničku opremu i pomoć u izradi novih zakona i propisa namijenjenih osnaživanju ovog novog Ureda za borbu protiv korupcije.

Kontinuirana politička podrška Vlade Zeničko-dobojskog kantona biće također potrebna kako bi se osiguralo da ovaj novi ured ima slobodu da učinkovito identificira i spriječi korupciju i da, putem integriranog pristupa, radi s policijom i kantonalnim tužiteljima kako bi korumpirane aktere izveo pred lice pravde.

Ambasada Sjedinjenih Država nastavit će podržavati napore BiH u borbi protiv korupcije, navedeno je u saopćenju.

Politički.ba