Nepravda!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Nepravdu već godinama trpe svi akteri ovog slučaja koji će u anale pravosudne historije ne samo u Bosni i Hercegovini ući kao primjer propasti pravosudnog sistema.

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Alisu Mutap i druge odovornosti da su prikrivali i/ili uništavali dokaze u poznatom slučaju ubistva Dženana Memića.

“Sram Vas bilo!”, uzviknula je Arijana Memić demonstrativno ustajući u momentu kada se njoj i ocu Dženana Memića, Murizu, obraćao predsjedavajući sudskog vijeća Branko Perić.

Nepravda je jedina riječ kojom se cijeli ovaj postupak može opisati.

Nepravdu već godinama trpe svi akteri ovog slučaja koji će u anale pravosudne historije ne samo u Bosni i Hercegovini ući kao primjer propasti pravosudnog sistema.

Oslobađajuća presuda, koja nije pravosnažna i na koju će zasigurno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložiti žalbu, odraz je nesposobnosti cijelog sistema da ustanovi pravdu.

On – sistem – u raljama je kriminala, politike, korupcije, nesposobnosti, bolesne ambicije i pokvarenosti.

Sudska presuda samo je odraz toga.

Najteže je danas porodici Memić.

I najteže je danas okrivljenima koji su nepravosnažno oslobođeni.

Odluka Sudskog vijeća jeste u dobroj mjeri očekivana. Pa čak i jedina moguća. I tužilački tim se maksimalno potrudio da tome doprinese!

Kroz direktne prenose vidjelo se toliko toga što se nije nikada smjelo vidjeti. Odluku da se proces uživo prenosi, Sudsko vijeće na čelu s Perićem, donijelo je kako bi pokazalo da ne samo ima razumijevanje za ogromni interes javnosti, već pokazalo i svoju nepristrasnost, ali i ogolilo aktere ovog procesa. To što smo mogli gledati u iznošenjima dokaza tužilaca je često bilo nepojmljivo.

Pravosuđu, a pogotovo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, nanesena je ogromna mrlja.

Ako oni ovako rade u predmetu koji zanima svakog u ovoj državi i šire, onda se otvaraju velika pitanja ne samo njihogov znanja i sposobnosti, već i (opasnih i loših) namjera.

Nakon onoga što je pročitao sudija Perić, u Tužilaštvu BiH bi moralo “letiti perje”. Ostavke, preraspoređivanja u druge dijelove tužilaštva ili suspenzije, najmanje je što se treba očekivati.

Ali, neće se desiti!

Agonija se nastavlja.

Porodica Memić, ali i osobe koje su nepravedno optužene, samo su odraz nepostojanja pravde u ovoj državi.

A kada nestane pravda, nestat će i država!

Politički.ba