Nerazjašnjene smrti nekoliko svjedoka zločina u Podrinju

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

A. Hadžić

U istoj sedmici, nakon što su ga državni istražitelji saslušali u vezi zločina počinjenog nad bošnjačkim zarobljenicima,  poznatog kao “slučaj Bijeli Potok”, Tomo Perić, sa adresom u Zvorniku, ratni vojni invalid Vojske Rs, skočio je s takozvanog “željeznog mosta” u rijeku Drinu i tako okončao svoj život.

Izvori Politicki.ba tvrde da mu je tih dana zapaljen i stan u Zvorniku, a sve se dovodi u vezu sa njegovim svjedočenjem o likvidaciji oko 700 bošnjačkih zarobljenika, odvedenih sa Bijelog Potoka 1. juna 1992. godine, te silovanjima i ubistvima u selu Grebe, džamiji u Đulićima i nizu drugih mjesta.

“Perić je i sam učestvovao u zločinima na području Zvornika.

Od strane istražitelja Tužiteljstva BiH saslušan je vezano za zlostavljanja žena u selu Grebe koje, također, pripada onoj grupi sela iz kojih su muškarci, nakon zarobljavanja, skupljeni na Bijeli Potok, a potom ubijeni na nekoliko lokacija u Zvorniku.

Na saslušanju je priznao silovanje u Grebama, otkrio u čije kuće su odvođene žene da bi potom bile silovane, ali je otkrio i imena ostalih učesnika, ne samo u ovom zločinu, već i onih koji su učestvovali u ubistvima i silovanjima u džamiji u Đulićima, kao i onim koji su učestvovali u likvidaciji zarobljenika sa Bijelog Potoka.

Informacije koje  imamo govore da su Periću, odmah nakon svjedočenja, počele stizati prijetnje koje se, po izjavama mnogih dovode u vezu sa požarom u njegovom stanu, kao i sa samoubistvom” kaže izvor Politicki.ba iz Zvornika.

Prema tvrdnjama nekolicine Bošnjaka, nastanjenih na području zvorničke općine, pod sumnjivim okolnostima dogodilo se nekoliko smrti lokalnih Srba koji su u zadnje vrijeme, da li pritisnuti svojom savješću, ili saznanjem da bi mogli odgovarati za zločine u kojim su učestvovali, iskazali spremnost da svjedoče o zločinima u kojima su i sami učestvovali.

“Sreo me je rođak  jednog Srbina iz Zvornika, koji je  prije izvjesnog vremena umro. Kazao mi je da porodica sumnja u okolnosti pod kojim se dogodila smrt tog njihovog rođaka.

Naime, on je  u julu 1995. godine učestvovao u prevoženju ubijenih Srebeničana na mjesta gdje su ukopavani u masovne grobnice.

Dugo ga je pritiskalo to čemu je svjedočio i u posljednje vrijeme znao je reći  da će “tamo gdje treba” ispričati sve što zna –  ko je ubijao, ko mu je naređivao prevoz mrtvih i gdje ih je odvozio, a  onda je iznenada umro”, ispričao je za Politicki.ba Bošnjak iz Zvornika, koji je, iz opravdanih razloga, govorio pod uslovom anonimnosti.

Kako se primiče obilježavanje 30.odišnjice ubistva oko 700 Bošnjaka zarobljenih na Bijelom Potoku, tako se u Zvorniku odmotava klupko sa imenima izvršitelja ovog zločina.

Ime glavnog silovatelja u džamiji u Đulićima, te ubice hadžije Hasana Lolića, već je poznato.

Politički.ba