Novo brojanje glasova na blizu 70 mjesta u Mostaru

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

CIK je danas održao sjednicu na kojoj je razmatrana tačka dnevnog reda sa zahtjevom GIK Mostar o ponovnom otvaranju vreća sa glasačkim materijalom radi novog prebrojavanja i utvrđivanja finalnih rezulatata izbora sa nekoliko biračkih mjesta.

Odluka je usvojena jednoglasno, a naredba će biti izrađena i dostavljena GIK-u Mostar.

Radi se o više od 70 biračkih mjesta na kojima se glasalo u Mostaru.

GIK Mostar podnijela je zahtjeve za otvaranje vreća i pravilno objedinjavanje utvrđenih rezulata. Prijedlog je da se donesu naredbe kojima će se omogućiti otvaranje vreća za nekoliko biračkih mjesta, saopćeno je na današnjoj sjednici.

– Moramo skrenuti pažnju GIK-u kod izdavanja naredbe s tim u vezi, da li će isti članovi biračkih odbora sa istih biračkih mjesta koji nisu uradili kvalitetno posao, biti ponovo angažirani ili će biti delegirani drugi članovi? – kazao je Suad Arnautović, član CIK-a.

Dodao je da je jako važno da taj posao bude transparentan i da se na vrijeme obavijeste javnost o otvaranju vreća i objedinjavanju rezultata.

– Ovo treba zapamtiti i zabilježiti, te na kraju pokrenuti određene postupke protiv administracija u Mostaru, jer vidimo da je veliki broj, faktički na pola biračkih mjesta je potrebna manja ili veća intervencija – naglasio je.

Vlado Rogić je kazao da je zabrinut zahtjevom za novo brojanje jer se radi o mnogo mjesta.

Dnevni avaz