Nura Begović: Iz konvoja UNHR-a Srbi su odveli dva muškarca. Mlađi se nikad nije vratio

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

“I sada se pitam odakle tolika mržnja u tim ljudima. Šta bi to majke Srebrenice trebaleraditinakon što su im ubijena tolika djeca, muževi, braća…?

  1. Hadžić

Nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak na kome se vidi kako jedna od mještanki srpske nacionalnosti baca kamenice na kamione UNHCR-a koji su iz Srebrenice, u proljeće 1993. godine, prevozili žene, djecu i ranjenike za Tuzlu, uslijedile su razne reakcije javnosti.

Nura Begović iz Potočara bila je jedna od putnica u UNHCR-ovom konvoju, gdje se, obzirom da je prethodno bila ranjena u nogu, našla sa dvije maloljetne kćerke.

„Premda su konvoj pratile međunarodne snage, strahovali smo da će nas negdje napasti.

Ja sam sa djecom bila u prvom konvoju i sve do dolaska na Caparde nismo imali većih problema.

Na Capardama su nas zaustavili srpski vojnici i dvojicu muškaraca – jedan stariji i jedan mlađi – izveli su vani. Onog starijeg su kasnije vratili u kamion, a onaj mlađi je ostao.

Obzirom da je karoserija kamiona bila pretrpana, kad su se vojnici ispeli na kamion, nisu gledali gdje staju.

Gazili su čizmama po nama, nekoj djeci su noge, ruke bile prignječene. Djeca su vrištala, bilo je strašno. Gdje god je ko imao neki dokument, papir, bilo šta, morali smo im predati“, prisjeća se Beogović scena kada su ih je Capardama zaustavila srpska vojska.

Dolaskom u Tuzlu, priča Begović, saznalo se da su u selu Polom na području bratunačke općine, UNHCR-ovi kamioni sa izbjeglicama bili zasuti kamenjem od strane mještana srpske nacionalnosti.

„Znam da je bilo žena koje su primile udarce kamenom. Jedna od njih je imala težu povredu glave.

I sada se pitam odakle tolika mržnja u tim ljudima.

Šta bi to majke Srebrenice trebale raditi nakon što su im ubijena tolika djeca, muževi, braća…?

Nije zabilježeno da je neka od Srebreničanki, pored tolikog zla koje im je učinjeno, riječima napala nekog od komšija Srba, a kamo li kamenom ili vrelom vodom zasula nekog od njih, kako su to radili u Bratuncu 1993. godine dok smo gladni i ranjeni prevoženi prema Tuzli.

Napadali su nas i u prvim godinama povratka, neki povratnici su i ubijeni, ali mi nismo odgovarali na njihov način“, kazala nam  nam je Begović.

Nura Begović kaže da je čula da se na društvenim mrežama pojavio snimak na kome se vidi kako jedna žena, kamenjem koje je prethodno donijela u kanti, zasipa konvoj sa izbjeglicama iz Srebrenice, ali da, zasad, nema snage da taj snimak pogleda.

„Čim sam čula za taj snimak, odmah su mi se vratile slike sa Capardi i strahovi koje sam i ja i svi oni  koji su tada bili na kamionima  preživjeli“ .

Politički.ba