Prva tuzlanska brigade Armije R BiH formirana je 16. maja 1992. godine i bila je prva formacijska brigade tek formirane bosanskohercegovačke armije.

Postrojavanjem jedinica u ponedjeljak, 16. maja obilježit će se vrijedan jubilej, a prvi komandant brigade Ekrem Šehović, istakao je nekoliko veoma važnih historijskih činjenica.

– Prva tuzlanska brigade, kasnije 250., proglašena je slavnom brigadom Armije RBiH. Niko od naših starješina i boraca nije optužen ili osuđen pred bilo kojim sudom i mi se time ponosimo. U vrijeme najvećih sukoba HVO-a i Armije RBiH, mi smo bratimili 115. brigade HVO Zrinjski i Prve tuzlanske brigade, ali da nam nije bilo Druge i treće tuzlanske brigade teško bi odbranili Tuzlu – rekao je Ekrem Šehović, koji je zajedno sa drugim komandantom Jusufom Šećerbegovićem otvorio dokumentarnu izložbu.

Stvaranje bosanskohercegovačke armije

Književnik Zlatko Dukić je podsjetio na majske dane 1992. godine kada se stvarala bosanskohercegovačka armija.

– Prva tuzlanska brigade je bila i ostat će zapisana u historiji kao proizvod tuzlanskog slobodarskog, patriotskog i antifašističkog duha. Uz ponos i sjećanje na ono što je bilo vrijedno ide ova izložba koja je samo kamičak u mozaiku slike važnosti i dometa Prve tuzlanske brigade – kazao je Dukić.

Posebno emotivno dokumentarni film je doživio Selim Bešlagić, nekadašnji gradonačelnik Tuzle.

– Mi moramo gajiti kulturu sjećanja. Kultura sjećanja nije samo ova izložba. Kultura sjećanja je prostor u Muzeju Istočne Bosne sa stalnom postavkom o Armiji RBiH. Imali smo te 1992. godine srce, a danas se moramo boriti na drugi način za Bosnu i Hercegovinu bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali – kazao je Bešlagić.

Tuzla sutra obilježava i 30. godišnjicu odbrane grada od agresora, a gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović povukao je paraleli između događaja 1992. godine i agresije Rusije na Ukrajinu.

– Kada vidimo slike iz Ukrajine tek sada možemo spoznati kakvo je veličanstveno herojstvo branitelja Bosne i Hercegovine koji su imali embargo na oružje. Nasrnula je tada na nas jedna od vodećih slika u Evropi, nismo imali oružje, vjerovali smo da će velike sile zaustaviti agresiju u maju 1992. godine. Pobijedili su pamet, ideja i srca ljudi da se spasi nešto što teorijski gledano nije bilo moguće kada se pogleda omjer snaga i okolnosti.

Nakon prvog napada na Tuzlu 15. maja 1992. godine koji su odbili jedinice MUP-a nevjerovatno brzinom formirana je Prva, Druga, Treća tuzlanska brigada. Da li možemo sada u miru takvo nešto organizovati? Nastale su brigade Armije RBiH, prve oružane sile, koje su se suprostavile novom fašizmu u Evropi. Armija RBiH je prva antifašistička sila koja se suprostavila novom fašizmu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata – kazao je Imamović.

Kao da je jučer bilo

Ministar za boračka pitanja TK Zoran Blagojević istakao kako se datum formiranja Prve tuzlanske brigade tretira kao datum od posebnog značaja za TK-a.

– Maloprije kada sam gledao ovaj kratki film, znam mnogo ljudi, znam im ih poimenice… Znam Osmana koji je trčao sa zastavom, Dragana, Mujicu, Mirzu… Vratilo me to 30 godina unazad, ali kao da je ovo jučer bilo. Nadam se da ćemo u nekom drugom periodu obilježavati datum formiranja svih tuzlanskih brigade Armije RBiH – rekao je Blagojević.

Izložbu su priredili Muzej Istočne Bosne uz svesrdnu pomoć Nedima Ibrića. Izložba će biti postavljena i narednih dana u Ateljeu “Ismet Mujezinović”.