Obraćanje bez presedana: Kineski špijuni su najveća ekonomska prijetnja

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Šef FBI- a i čelnik britanske domaće obavještajne agencije održali su zajedničko obraćanje bez presedana u kojem su podigli novu uzbunu zbog kineske vlade, upozoravajući poslovne lidere da je Peking odlučan da ukrade njihovu tehnologiju radi konkurentske dobiti.

U govoru u londonskom sjedištu MI5 koji je namijenjen kao pokazivanje zapadne solidarnosti, Christopher Wray, direktor FBI-a, stao je uz generalnog direktora MI5, Kena McCalluma. Wray je potvrdio dugogodišnju zabrinutost zbog ekonomske špijunaže i hakerskih operacija Kine , kao i napora kineske vlade da uguši neslaganje u inostranstvu, prenosi he Guardian.

“Stalno vidimo da je kineska vlada ta koja predstavlja najveću dugoročnu prijetnju našoj ekonomskoj i nacionalnoj sigurnosti, a pod ‘našom’ mislim na obje naše države, zajedno sa našim saveznicima u Evropi i drugdje”, rekao je Wray.

On je publici rekao da je kineska vlada “spremna ukrasti vašu tehnologiju, sve što vaša industrija napravi, i da to koristi da potkopa vaše poslovanje i dominira vašim tržištem”.

Ken McCallum je rekao da MI5 vodi sedam puta više istraga o Kini nego prije četiri godine i planira da “ponovo poraste” kako bi se uhvatio u koštac sa raširenim pokušajima špijuniranja koji prožimaju “toliko aspekata našeg nacionalnog života”.

“Danas je prvi put da su šefovi FBI-a i MI5 podijelili javnu platformu”, rekao je McCallum. „Radimo to kako bismo poslali najjasniji signal koji možemo o velikom zajedničkom izazovu: Kini.”

McCallum je rekao da su kineska vlada i njen “tajni pritisak širom svijeta” predstavljali “izazov koji najviše mijenja igru ​​s kojima se suočavamo”.

“Ovo bi moglo izgledati apstraktno. Ali to je stvarna prijetnja koja stvara pritisak”, rekao je. “Moramo razgovarati o tome. Moramo djelovati”.

Glasnogovornik kineske ambasade u Vašingtonu, Liu Pengju, odbacio je optužbe zapadnih lidera, rekavši u e-poruci za Associated Press da se Kina “čvrsto protivi i bori se protiv svih oblika sajber-napada” i nazvao optužbe neosnovanim.

“Nikada nećemo poticati, podržavati ili odobravati sajber napade”, navodi se u saopćenju.

Politički.ba