Organizacioni odbor: Sve spremno za “Marš mira” i komemoraciju 11. jula u Potočarima

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Sve je spremno za pohod “Marš mira 2022” od Nezuka do Potočara, komemoraciju, dženazu i ukop 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari – kazao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora (OO) za obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN-a, u julu 1995. godine.

Kaže da je ova konstatacija uslijedila nakon dosadašnjih aktivnosti svih 11 pododbora i onih koji su direktno i indirektno uključeni u organizaciju komemoracije.

Obilježavanje u godini kada je donesen Zakon

– Na ovom časnom mjestu sagledali smo sve dosadažnje aktivnosti i s oko obilježavanja 27. godišnjice obilježavanja genocida i s obzirom da dosadašnji rad OO, nadam se da će komemoracija, kao i ranijih godina proći dostojanstveno, kao i veliki bajramski namaz, kojeg će učesnici “Marš mira” moći obaviti u kampu Liplje kod Zvornika – naglasio je muftija tuzlanski doktor Vahid ef. Fazlović.

Zahvaljujući se svim članovima OO, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je istakao je da su oni završili veliki posao.

– Ovogodišnje obilježavanje dočekujemo u godini kada je donesen Zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Nažalost, još uvijek ima onih, koji ne poštuju taj zakon, ali je negiranje genocida u blagom padu – pojasnio je Džaferović.

Ponašanje pripadnika MUP-a RS

Kako kaže da je upoznat o neprimjernom ponašanju pripadnika MUP-a RS-a prema povratnicima, te traži od državnih i međunarodnih institucija da se uključe u rješavanje tog problema.

Raduje, dodao je Džaferović, što je Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, u posljednje vrijeme svojim projektima izmijenio fizički i sadržajni smisao ovog memorijala.

Dnevni avaz