Cvekla je izrazito zdrava vrsta povrća, ali je zbog ukusa mnogobrojni izbjegavaju. Pročitajte osam razloga zbog kojih bi sok od cvekle trebalo da pijete češće.
1. Sok od cvekle sadrži pigment betalain koji ima antioksidantna i antiupalna svojstva.
Zahvaljujući ovom sastojku, sok od cvekle spriječava oštećenje ćelija i eliminiše slobodne radikale iz organizma.
2. Ukoliko imate tegobe sa probavom, pijte redovno ovaj sok.
Istraživanja pokazuju da sok od cvekle pomaže u čišćenju crijeva te im pomaže da pravilno funkcionišu.
3. Zahvaljujući karotenoidima koje sadrži, kao što su lutein i zeaksantin, sok od cvekle je izrazito dobar i za zdravlje vaših očiju.
4. Sok od cvekle povećava nivo energije te na taj način pomaže vašem tijelu da bolje reaguje na vježbanje.
5. Čaša soka od cvekle dnevno snižava visok krvni pritisak.
6. Ovaj sok povećava nivo gvožđa u krvi.
Pored toga, on sadrži antioksidante koji pomažu u održavanju hemoglobina na normalnom nivou. Takođe, gvožđe koje ovaj sok sadrži poboljšava cirkulaciju.
7. Sok od cvekle dokazano poboljšava imunitet
Kao rezultat vaše tijelo se brže i lakše bori protiv infekcija.
8. Zahvaljujući magnezijumu koji sadrži, sok od cvekle može pomoći u ublažavanju stresa.
Sok od cvekle se već dugi niz decenija koristi kao prirodni lijek. Ipak, za najbolje rezultate, bilo bi mudro da ga sami pravite i da izbjegavate kupovne varijante.
Recept:
Jabuku, mrkvu i cveklu oljuštite i narendajte na sitno u jednu posudu. Ostavite pola sata-sat da odstoji i pusti svoje sokove. Na visoku posudu stavite cjediljku pa kašikom procjedite narendano voće i povrće kroz nju.
U sok dodajte malo limuna i po kašičicu meda na svaki dobijeni decilitar.
Bhreporter/Cdm.me