Otac male Helene pokušao da se ubije

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Darko Krsmanović (33), otac tragično nastradale djevojčice (8) iz Resnika, pušten je iz policije pošto je prenoćio u pritvoru.


Kako saznaje “Blic”, Krsmanović je pokušao da izvrši samoubistvo.
Helena Krsmanović stradala je u nedjelju u njihovoj porodičnoj kući u Resniku. Po povratku iz lova otac nesrećne djevojčice ostavio je napunjenu pušku na stolu u dnevnoj sobi i otišao na sprat kuće da razgovara sa suprugom i njenim roditeljima.
Tada su u dnevnu sobu ušli Helena i njen mlađi brat F. K. (4), koji je slučajno povukao oroz i usmrtio sestru.
U kući Krsmanovića u Resniku su se okupili rodbina, prijatelji i komšije da bi izjavili saučešće porodici. Resnik je juče oplakivao malu Helenu, učenicu drugog razreda. Šokirani tragedijom, članovi porodice nisu htjeli da pričaju za novine, osim Helenine tetke, koja je zamolila novinare da imaju razumijevanja. Komšije takođe još ne mogu da shvate da je mala Helena tako izgubila život.
“Oni dugo žive ovde i uvek su bili fini. Svi muškarci u kući su lovci, i njen deda i njegovi zetovi. Šta da kažem, ovo je užasno. Nisu smeli da ostave tako tu pušku”, rekao nam je jedan od komšija Krsmanovića.
Uzrok ove tragedije, prema riječima Aleksandra Pantelića, savjetnika iz Lovačkog saveza Srbije, jeste krajnji nemar i odsustvo oružarske kulture.
“Elementarno pravilo je da se puška stavlja pod ključ odmah po povratku iz lova. Kad je reč o unošenju oružja u kuću, ono ne sme da bude čak ni prelomljeno, već rasklopljeno i spakovano u futrolu”, objašnjava Pantelić, ističući da se kultura rukovanja oružjem gradi godinama i da je neophodno pojačati kontrolu.
Metak koji je Filip ispalio pogodio je Helenu u glavu. Djevojčica se srušila i odmah preminula. Čim su čuli prasak, njihovi roditelji, baka i deda su strčali u prizemlje da vide šta se dogodilo i ugledali su jeziv prizor. Pozvali su hitnu pomoć, ali djevojčici nije bilo spasa.
Za vrijeme uviđaja majka nastradale djevojčice Jelena Krsmanović je jecala na kauču. Njen suprug Darko je pokušao da se ubije, ali su to spriječili ljekari, koji su mu dali sedative.
“Otac se sada oseća kao da je ubio oboje svoje dece, jer je takva tragedija preveliki šok za dečaka. Ožiljci koje je taj metak ostavio na njemu nisu vidljivi, ali oni kad-tad mogu da se pojave. Takva trauma može da se ublaži, ali više ništa neće biti isto. Ipak, postoje načini da se takav tragičan događaj prevaziđe, ali detetu mora na vreme da se pomogne”, objašnjava kriminolog Zlatko Nikolić.

bhreporter/NN