Otac u Španiji izgubio starateljstvo nad djecom zbog ovisnosti o cigaretama

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

NEVJEROVATNO Od 2011. zabranjeno pušenje u javnim prostorima

Zakonom ipak nije riješen problem pušenja pred maloljetnicima na privatnim mjestima

Otac u Španiji izgubio je starateljstvo nad djecom nakon što je sud u Kordobi na jugu te zemlje odlučio da je njegova ovisnost o cigaretama previše opasna za zdravlje djece.

Otac je od razvoda 2017. s bivšom suprugom dijelio starateljstvo nad dvoje djece u dobi od 10 i 13 godina.

Djeca su se požalila da je kuća oca u kojoj borave prepuna dima, piše “Euronews”. Stariji sin je rekao da je otac spavao u sobi u kojoj se nalaze madrac i klima nakon što je u njoj pušio.

– Zbog ovakve situacije važno je izbjeći zdravstveni rizik za maloljetnike, a očito je da je otac na neodgovoran način ugrožavao zdravlje djece. On ignorira sve osim svoje ovisnosti i pušenje stavlja ispred zdravlja svoje djece – stoji u obrazloženju sudske odluke. Navodi se da nije logično da djeca borave na mjestu koje se smatra rizičnim.

U Španiji je od 2011. zabranjeno pušenje u javnim prostorima, u blizini bolnica, škola i dječijih igrališta te na aerodromima. U to vrijeme se smatralo da je riječ o jednom od najrestriktivnijih zakona protiv duhana, ali njime ipak nije riješen problem pušenja pred maloljetnicima na privatnim mjestima kao što su lični automobili ili domaćinstva.

Dnevni avaz