Ovo su temelji četniteta!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

A.HADŽIĆ

Sve su danas u Banjoj Luci, na svečanom defileu obilježavanja neustavnog dana entiteta RS, entitetski, a i srbijanski zvaničnici prisutni na svečanosti, pokazali javnosti – i policiju, i lovce, i vatrogasce, i medicinske sestre i ljekare, učenike, studente, šumare, pripadnike civilne zaštite, sportske klubove i razne druge pripadnike i članove svega i svačega, baš sve, osim rodnog lista i lične karte izdate upravo na ovaj dan prije 30 godina, a na osnovu koje, kako smo čuli „država RS“ broji godine svog postojanja.

Nedostaju podaci o njenim stvaraocima – ratnim zločincima, odnosno, matičarima – potpisnicima rodnog lista koje su domaći i međunarodni sudovi osudili na stotine godina zatvora.

Nedostaje priča o logorima, grobnicama u koje su, čak i neki prisutni na banjalučkom obilježavanju i ove godišnjice srama bacali iskomadana tijela svojih komšija druge vjere i nacije, nedostaje priča o porušenim bogomoljama, etnički očišćenim, porušenim i opljačkanim selima i gradovima, nedostaje mnogo toga koje simbolizira rodni list entiteta- slavljenika, izdat, upravo, na današnji dan 1992. godine.

Brisanje podataka iz vremena o kojem govore kao vremenu svog nastanka, na žalost današnjih slavljenika, nije moguće.

Detalji biografije entiteta RS 1992. – 1995. godina, a čijim se baštinicima smatraju i današnji slavljenici u Banja Luci, historija je zauvijek upamtila. Neke od njih, na najstravičniji način, svjedoče i fotografije našeg fotoreportera Ahmeta Bajrića Blicka.

Ako im je ovo za ponos, neka im bude.

Eto ih tamo!

 

 

Politički.ba

FOTO BLICKO