Padavine donose prašinu iz Ukrajine u naš region

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Srbijanski mediji najavljuju da će padavine u narednim danima u naš region donijeti i prašinu iz Ukrajine.

Kako navode, po uzoru na sličnu nepogodu u vrijeme havarije nuklearne elektrane u Černobilu, i ovog puta će cikloni donijeti posljedice ruske agresije na Ukrajinu.

Visinski ciklon koji će se formirati u oblasti Crnog mora narednih dana stvorit će istočno i sjeveroistočno strujanje vjetra u sklopu koga će kružiti vlažan i hladan vazduh.

Ovo bi bio običan početak vremenske prognoze da vjetar neće proći preko Ukrajine i zajedno sa oblacima donijeti prašinu koja nastaje od bombi i raketa u toj zemlji, navodi portal 24sedam.rs.

Meteorolog Ivan Ristić izjavio je za ovaj medij da isto onako kako u Srbiji nastaju “crvene kiše” zbog saharskog pijeska koji nošen vjetrom stiže iz pustinje, tako će i prašina od bombi doći do Srbije iz Ukrajine.

“Sve što ode u atmosferu, kao što je prašina od eksplozije bombe, kreće se dalje kada je vazduh vlažan”, objašnjava on.

Naime, vlažni oblaci koji će proći iznad Ukrajine ponašaju se, maltene, kao sunđer i “skupljaju” nečistoće u vazduhu.

“Ciklon se počeo stvarati već jučer, a narednih desetak dana imat ćemo strujanja uglavnom iz tog pravca. A sve što ode na visinu od 500 do 1.000 metara dolazi ka nama”, kaže Ristić.

Da stvar bude kompliciranija, prašina putem tih strujanja može završiti iznad Srbije za manje od 10 sati.

Ristić kaže da je slična vremenska situacija bila kada je svojevremeno eksplodirala nuklearna centrala u Černobilu, nakon čega su opasne čestice stigle i do našeg podneblja.

“Bitno je samo da ne bude radioaktivnosti. Zato se svi plaše nuklearnog rata. Jer bomba pobije ljude u krugu od nekoliko kilometara, ali se radioaktivnost onda širi dalje”, objasnio je on.

Ipak, tvrdi Ristić, čestice koje dolaze od oružja u Ukrajini ne bi trebale biti opasne po život građana.

Politički.ba