Parlament Austrije jednoglasno usvojio Rezoluciju o Srebrenici

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Austrijski parlament jednoglasno je sinoć usvojio rezoluciju o genocidu u Srebrenici kojom se odaje počast Bošnjacima koji su ubijeni u tom gradu 11. jula 1995. godine.

Rezolucijom se od austrijskih vlasti traži da nastave aktivno podržavati obilježavanje genocida u Srebrenici zajedno sa ostalim članicama Evropske unije.

Rezolucija je usvojena nakon ovosedmične službene posjete austrijske ministrice pravde Alme Zadić, iz stranke Zeleni, Bosni i Hercegovini.

U tekstu rezolucije se navodi da se ona usvaja povodom 27. obilježavanja etničkog čišćenja i genocida u Srebrenici, koja je Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a od 16. aprila 1993. godine proglašena zaštićenom zonom.

”Snage bosanskih Srba koje je predvodio general Ratko Mladić i po naređenju tadašnjeg predsjednika (entiteta BiH) Republike Srpske okupirale su i pokorile ovaj grad. U narednih nekoliko dana vršeni su masakri pod komandom generala Mladića u kojima su učestvovali vojnici bosanskih Srba, paravojne jedinice i jedinice neregularne policije”, navodi se.

U rezoluciji se podsjeća da je ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su tražili zaštitu od Zaštitnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR).

“U isto vrijeme, oko 30.000 žena, djece i staraca (ljudi) je nasilno protjerano u velikoj operaciji etničkog čišćenja. Time je ovaj događaj postao najteži ratni zločin u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata”, navodi se u rezoluciji.

U tekstu rezolucije se dalje navodi da su svi ovi “tragični događaji u Srebrenici” preživjelima ostavili “traumu i duboke emocionalne ožiljke”.

Austrijski poslanici su dalje rekli da je rezolucijom Evropskog parlamenta 11. jul proglašen Evropskim danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

“Da bismo osigurali mirnu budućnost i uspješan suživot, neophodno je da se svi politički predstavnici – bilo u Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta – suoče s najmračnijim poglavljima historije i priznaju prošlost. Obilježavanje genocida u Srebrenici i solidarnost sa žrtvama ključni su za bolju budućnost svih građana Bosne i Hercegovine, kao i za jačanje historijske svijesti da se ovako strašni zločini nikada ne smiju ponoviti”, zaključuje se u rezoluciji, prenosi Anadolu Agency.

Politički.ba