18/04/2024 19:00
Foto: BH Reporter
Foto: BH Reporter

Zvanično: Od maja najniža penzija iznosit će 573,53 KM!

Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine od sljedećeg mjeseca primat će povećana primanja. Riječ je o povećanju po osnovu redovnog usklađivanja koje nakon uplate akontacije, koja je počela da se primjenjuje od 1. januara, ne dostiže ni dva odsto.

Prvog januara

Tako je, kako nam je jučer potvrđeno, Upravni odbor Federalnog zavoda PIO/MIO donio odluku o konačnom iznosu redovnog usklađivanja za 2024. godinu.

Prema toj odluci, penzije se usklađuju za ukupno 6,55 odsto, s primjenom od 1. januara ove godine. Procenat usklađivanja se primjenjuje na osnovicu iznosa penzije za decembar 2023. godine.

– Pošto su penzije od januara već usklađene za pet odsto, po modelu avansnog usklađivanja, Upravni odbor je na osnovu pokazatelja rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cena doneo odluku o konačnom usklađivanju za dodatnih 1,55 odsto na osnovu decembra 2023. rekao nam je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Instituta.

Shodno tome, najniža penzija je povećana sa sadašnjih 565,18 KM na 573,53 KM, a zagarantovana sa 674,52 na 684,48 KM. Također, odlukom o usklađivanju obuhvaćene su i najveće penzije ostvarene prema važećem Zakonu o PIO, čiji je iznos ograničen na iznos pet najnižih penzija i shodno tome iznosi 2.867,65 KM. Takođe, uz isplatu penzija za april biće isplaćene i razlike između iznosa isplaćenih i konačno usklađenih penzija za prva tri mjeseca ove godine.

Osnovne potrebe

Penzioneri nisu zadovoljni procentom usklađivanja. Kako su nam rekli u Savezu udruženja penzionera FBiH, to ne zadovoljava ni osnovne potrebe penzionera, a u suštini ogroman dio ove populacije ispada zbog strogog zakona i čuvene formule za izračunavanje procenta podudaranja.

Stoga iz Vlade FBiH prioritetno, kako je potvrdio Redžo Mehić, predsjednik Federacije, traže isplatu jednokratne novčane pomoći po uzoru na susjedne zemlje, ali i izmjenu Zakona o PIO-u. u dijelu koji se odnosi na usklađivanje svih penzija. To će, kazao je Mehić, biti okosnica njihove borbe. O tome su jučer razgovarali sa ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem, a uskoro će biti održan i sastanak sa vrhom Vlade FBiH.

Kako se došlo do procenta

Prema zvaničnim podacima Federalnog zavoda za statistiku, stopa rasta potrošačkih cijena, mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI), u 2023. godini iznosila je 5,10 posto u odnosu na 2022. godinu.

Nadalje, prema procjeni Federalnog zavoda za statistiku, nominalna stopa rasta BDP-a za 2023. godinu iznosi 7,965 posto i kao takva je zaokružena na 8,00 posto. – Primenom zakonske formule za usklađivanje penzija 50% CPI (2,55%) + 50% BDP (4,00%), dolazimo do konačnog iznosa redovnog usklađivanja penzija od 6,55% – objašnjavaju iz Zavoda.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.