Video svjedočanstva više od 350 preživjelih svjedoka genocida već su našla mjesto u Arhivu memorijalnog centra i služiće kao svjedok budućim naraštajima koji će u Memorijalnom centru moći gledati sva video svjedočenja te na taj način kroz lična iskustva preživjelih učiti o genocidu.

Dr. Ilijaz Pilav, svjetlo slobode nakon pada Srebrenice ugledao je na teži način – preživjevši ‘Marš smrti’. Svoju životnu priču je ispričao kroz projekat usmene historije. Svim preživjelim svjedocima genocida u Srebrenici uputio je poziv da podijele svoju priču, svoje iskustvo tokom opsade Srebrenice.

– Obaveza nas, preživjelih, je govoriti o tome i ne dozvoliti da se zaboravi. Budite učesnik projekta usmene historije Memorijalnog centra. Podijelite sa nama iskustvo života pod opsadom. Od iznimne važnosti je da se svaka priča zabilježi, da ostane i nakon što mi ne budemo ovdje. Našu priču ne može ispričati niko do mi sami. Svjedoci smo da vrijeme odnosi sve veći broj preživjelih svjedoka genocida, a da njihova priča i sjećanja nigdje nisu zabilježena – saopćio je MC Srebrenica.

Već naredne sedmice, tim Memorijalnog centra boravit će u Tuzli gdje će snimati svjedočenje preživjelih.

– Ukoliko ste preživjeli genocid u Srebrenici, javite nam se i pohranite svoje svjedočenje za buduće generacije koje će željeti učiti o sudbini i borbi za život jednog naroda. Tim Memorijalnog centra, na čelu sa Hasanom Hasanovićem, vođom projekta usmene historije, svjedočenja preživjelih snima na lokacijama u Tuzli, Sarajevu i Potočarima. Prijevoz svjedoka koji žele podijeliti svoje svjedočenje do mjesta snimanja na jednoj od tri navedene lokacije osigurava Memorijalni centar – dodaje se u saopćenju.