Krompir nam je najomiljeniji prilog uz neko mesance a često ga ručkamo i uz povrće.
Punjeni krompir može se poslužiti i u svečanim trenucima kao što su slave.
Ova mjera je za 4 osobe kao prilog a vi ako smatrate da vam treba više povećajte mjeru, neće se baciti.
SASTOJCI :
4 krompira srednja ili 2 veća,
15o gr suhog mesa, slanine ili šunke,
1oo gr trapista,
4 velike kašike kisele pavlake,
2 kašičice soli,
5o gr margarina.
Krompir prokuhati oko 15 minuta, ne više da ne bi bio suviše mekan. Oljuštiti ga i izdubiti. Ako imate veći krompir podhelite ga na pola pa izdubite. Suho meso sitno isheckajte kao i trapist. Pomhešajte te sastojke sa pavlakom i posolite po želji.
Na dno posude za pečenje stavite kockice margarina. Krompir napunite pa ubacite u zagrijanu rernu na 2oo C da se peče oko 3o minuta.
Punjeni krompir poslužite kao prilog ili kao glavno jelo uz salaticu.
Bhreporter/milicinakuhinja