Radnici propalih firmi sa područja TK napuštaju BiH?

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Radnici propalih firmi sa područja Tuzlanskog kantona iseliće iz BiH ukoliko im kantonalna vlada do 24. decembra ne isplati obećanu jednokratne pomoći od po 400 KM.

Radnici Fabrike obuće “Aida”, Fabrike deterdženata “Dita” i Livnice čelika iz Tuzle, te Fabrike namještaja “Konjuh” iz Živinica rekli su da će svoja prava pokušati ostvariti drugim načinom borbe – iseljenjem iz BiH.

Obespravljeni radnici u obraćanju novinarima saopštili su da žele da napuste BiH i da su već proslijedili zahtjeve prema jednom broju evropskih ambasada, Kancelariji visokog predstavnika u BiH, te Kancelariji EU za pomoć obespravljenim radnicima.

Predsjednik Sindikata “Konjuha” Mujo Gavranović rekao je da očekuje od ovih institucija da izvrše pritisak na vlasti ili im omoguće da “izađu” iz BiH.

“Smatramo da smo građani drugog reda, jer smo i mi i naše porodice dovedene na rub egzistencije”, rekao je predsjednik Sindikata radnika “Dite” DŽevad Mehmedović, dok je predsjednik Sindikata Livnice Zikrija Đulović istakao da će doći do granice i skočiti u Savu ili će se vratiti kućama i preduzeti neke radikalnije mjere.

Kantonalna vlada je ranije uputila dopis putem kojeg se zabranjuje svako dalje okupljanje, protesti kao i blokiranje saobraćajnica.

Radnici “Aide” danas su, uprkos upozorenju, proslijedili zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona za okupljanje u ponedjeljak, 22. decembra, javili su lokalni mediji.

bhreporter/Srna